Bevat Video: Video
Ankeiler: Normaal plakken de partijen die in Renkum mee doen aan de verkiezingen zelf de posters op de borden. Dat zit er dit jaar door de coronamaatregelen niet in.

- Normaal plakken de partijen die in Renkum mee doen aan de verkiezingen zelf de posters op de borden. Dat zit er dit jaar door de coronamaatregelen niet in. Om er toch een officieel moment van te maken, werden de eerste borden dit keer gezamenlijk onthuld in Oosterbeek.

“Dit is gewoon een heel belangrijk moment”, legt burgmeester Agnes Schaap uit waarom er wel voor een gezamenlijke aftrap gekozen is. “Heel mooi om dat met alle partijen te kunnen doen.” Het plakken wordt wel gemist. “Het is toch een beetje afscheid van een traditie.”, zegt lijsttrekker Eveline Vink van GroenLinks. “Die start was altijd wel leuk.”

De partijen zijn blij dat er een gezamenlijke start is. “Je hebt zo het gevoel dat alle partijen samen tegelijk starten aan de campagne, net zoals je aan het einde op de verkiezingsdag samen afsluit. Het is goed voor het totale gevoel”, legt John Bartels van Gemeentebelangen uit.

Plaatje bij het praatje

In de gemeente Renkum doen zes partijen mee aan de verkiezingen, vier ervan hebben een foto op de posters. Bij het CDA is dat volgens Francisca de Martelaere een bewuste keuze. “Mijn ervaring is dat als je een plaatje bij het geluid hebt, dat je wat makkelijker op het poppetje kan gaan stemmen.” Eigenlijk was het de bedoeling dat er op de borden van de gemeente vijf posters met een gezicht te zien waren. “Bij ons is iets misgegaan, wij hebben er ook één met een foto”, zegt Vink. “Maar ik weet niet waar de fout zit.”

De komende dagen worden de borden in alle dorpen geplaatst, zegt burgemeester Schaap. “Op alle vaste plekken zet de gemeente de borden neer.” Daarnaast gaan partijen ook zelf aan de slag, want de borden zijn nog steeds van deze tijd. “We hebben ook veel oudere inwoners”, zegt De Martelaere. “Dit soort zichtbare uitingen blijven belangrijk.” Bartels vult haar aan: “We gebruiken natuurlijk social media, maar het is ook goed om zo zichtbaar te zijn. Zodat mensen weten ‘oh ja, er zijn binnenkort weer gemeenteraadsverkiezingen.’” De verkiezingen starten op maandag 14 maart, op 16 maart wordt de uitslag bekend.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.