Bevat Video: Video
Ankeiler: Door de versoepelingen in de coronamaatregelen, is er ineens toch een carnavalsfeest mogelijk. Op stel en sprong worden er overal activiteiten georganiseerd.

- Door de versoepelingen in de coronamaatregelen, is er ineens toch een carnavalsfeest mogelijk. Op stel en sprong worden er overal activiteiten georganiseerd. Maar een optocht komt er in het carnavalsweekend nergens, en dus bouwt vriendengroep BOTS in Groessen de wagen voor volgend jaar.

De groep begon vorig najaar met bouwen, voor het geval de optocht door zou gaan. “We doen het om de groep een beetje bij elkaar te houden”, legt Siebe Lentjes, één van de leden, uit. Hij is een paar dagen voor de versoepelingen aangekondigd werden met zes anderen bezig met de bouw. “Doordeweeks ben je aan het werk, heel veel meer kun je nu in het weekend ook niet.” In totaal bestaat BOTS uit zo’n twintig vrienden.

De groep was in 2020 al met het thema van deze wagen bezig, legt Dirk Jansen uit. “We hebben toen één optocht gereden, zonde om niet meer te gebruiken.” Van een groep die stopte kregen ze een nieuw onderstel. “We hebben het voorste deel van onze wagen gehaald en op deze gezet, het achterste stuk bouwen we er nu bij”, legt Jansen de werkzaamheden die nog gedaan worden uit.

Toch nog carnaval

Dankzij de aangekondigde versoepelingen per 25 februari, blijkt een carnavalsfeest dat min of meer als vanouds is, toch mogelijk. De Deurdreiers uit Groessen greep die kans met beide handen aan en organiseerde twee feesten voor zaterdagavond en zondagmiddag in de zaal in het dorp. “We zijn de details nog aan het regelen, maar feesten gaan we zeker”, laat de vereniging weten. “Wij hebben er zin in! Alaaf!”

Een optocht organiseren is op de korte termijn niet meer mogelijk. Wagens zijn niet klaar en daarnaast kan dat ondanks de versoepelde maatregelen ook nog niet vanwege het 1G-beleid, waarbij iedereen getest moet worden als er meer dan vijfhonderd mensen komen. Dus bouwen de jongens en meiden van BOTS verder voor volgend jaar en staat er geen druk op het werk. Twee leden die zondagmiddag aan de wagen werken, klimmen op het dak en genieten met een biertje in de hand van de zon.

Zo ver mogelijk afmaken

Op de wagen komt onder meer nog een pop. Het hoofd daarvan is klaar en wacht onder een afdekzeil op betere tijden. Aan de torso wordt nog gewerkt. Met vijf leden wordt er geplakt. De twee andere leden die op het dak lagen, werken aan de bodem van de wagen. Zij zagen een plaat op de juiste afmetingen zodat er straks gedanst kan worden tijdens de optocht. De wagen hoeft dit seizoen niet klaar te zijn zegt Lentjes. “We willen hem zo ver mogelijk af krijgen, zodat we voor het volgende carnavalsseizoen niet zoveel meer hoeven te doen.”

Voor de halfvastenoptocht in Angerlo hoeft de wagen ook niet klaar te zijn. De organisatie heeft besloten die voor het derde jaar op rij af te lassen. “Dat is extra zuur omdat er dan net versoepelingen zijn”, zegt Jan Hendriks van de organisatie. “Maar het is niet anders. Zonder optocht is er geen feest en andersom ook niet. Je kunt de mensen die mee doen niet gelijk naar huis sturen, en het doen met 1G is voor ons niet haalbaar. Bovendien willen we het beste van het beste en er zijn nu bijna geen wagens.”

Stoptocht

In Loo en Groessen komt aan het begin van de zomer nog wel een Stoptocht. Er wordt een route uitgezet door de beide dorpen waarlangs carnavals- en buurtgroepen zelf iets kunnen organiseren. Maar de wagen van BOTS wordt daar niet voor gebruikt, die verdwijnt in de schuur tot carnaval 2023. “We beginnen straks aan een nieuw bouwwerk voor de Stoptocht”, zegt Maik Witjes. Wat dat wordt, blijft nog een verrassing.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel