Ankeiler: De uitwerking van de plannen voor het masterplan Veluwezoom, zoals het aanpakken van de overlast op de Posbank aan de rand van Arnhem officieel heet, kan van start.

- De uitwerking van de plannen voor het masterplan Veluwezoom, zoals het aanpakken van de overlast op de Posbank aan de rand van Arnhem officieel heet, kan van start. De gemeenteraden van Rheden en Rozendaal gingen dinsdagavond beiden akkoord met het principeplan om rondjes rijden in het hoogseizoen onmogelijk te maken. Wel werden er enkele wijzigingen toegepast.

In de Statenzaal van het Provinciehuis in Arnhem, waar de gemeenteraad van Rheden de komende jaren vergadert vanwege de nieuwbouw van het gemeentehuis, stelden GPRB en de VVD voor om wat te doen aan de nachtelijke overlast. “Uit gesprekken blijkt dat regelmatig het huidige toegangsverbod tussen zonsondergang en zonsopkomst wordt overtreden”, zei Magda Rook van GPRB. “Dat geeft overlast en ongewenste situaties. Boswachters voelen zich niet prettig.” Volgens haar past de afsluiting met een toegang systeem in een eventuele uitbreiding van het huidige plan. “Het systeem kan ook gebruikt worden om de hoeveelheid verkeer te reguleren en af te sluiten bij gladheid, sneeuw en storm. Bovendien voorkomt het ramptoerisme bij brand”, aldus Rook.

Waar de raadsleden van Rheden enthousiast waren over het plan en unaniem voor stemden, werd de motie van GPRB in Rozendaal, waar het indienen ook bekend was, niet met gejuich ontvangen. Volgens burgemeester Ester Weststeijn, is de overlast niet zo erg dat er iets aan gedaan moet worden met een duur toegangssysteem. Overigens werd hier niet de optie besproken om het gebied bij extreem weer of brand af te sluiten en ging het alleen over stroperij en het dealen van drugs.

Kleine parkeerplaatsen niet afsluiten

Alle partijen in beide gemeenten konden zich wel vinden in de afkeuring over het plan van Natuurmonumenten, de eigenaar van de Posbank, om zeven kleine parkeerplaatsen in het gebied af te sluiten. Daarnaast wil de eigenaar op de drie grote parkeerplaatsen betaald parkeren invoeren. “Bij afsluiting treedt verschraling van het wandelgebied op omdat er verder gelopen moet worden”, zei Corine ter Brugge van Rosendael’74. Krista den Hertog van D66 Rheden vindt het afsluiten van de parkeerplaatsen voor de pilotperiode van twee jaar prima. “Maar wat ons betreft moeten ze wel weer open kunnen als het nodig is.” Natuurmonumenten was in eerste instantie van plan de gesloten parkeerplaatsen gelijk te ontmantelen.

Om de gebiedseigenaar op te roepen de keuze voor het afsluiten nog eens te heroverwegen, werd in beide gemeenteraden een amendement ingediend. Rosendael’74 en BGR deden dat in Rozendaal, VVD en GPRB bij Rheden. Beide raden stemden in met dat voorstel. Ronald Haverkamp, verantwoordelijk wethouder in dit dossier kon de raadsleden van Rheden in Arnhem gerust stellen. “Natuurmonumenten heeft aangegeven de parkeerplaatsen nog twee jaar in tact te houden.” Die boodschap was ook in Rozendaal doorgekomen, bleek uit het amendement dat Ter Brugge voor las. “Het is niet gelukt om vijf van de zeven parkeerplaatsen open te houden, maar wel om alle parkeerplaatsen niet tijdens de pilot al te ontmantelen. Als uit onderzoek blijkt dat ze nodig zijn, dan kunnen ze weer open.” Eén van de parkeerplaatsen die open blijft zonder extra kosten is bij het Rozendaalse veld aan het einde van de Kluizenaarsweg, wat mogelijk voor meer drukte daar kan zorgen.

Aan de slag

In Rozendaal stemden vijf raadsleden voor en drie tegen, Rheden stemde met zestien voor en elf tegen voor het principeplan. De instemming van beide gemeenteraden betekent nog niet dat alles nu in kannen en kruiken is. Het voorstel dat er lag was een principevoorstel. Scenario D, dat eerder door de beide raden aangenomen werd, is op hoofdlijnen uitgewerkt voor goedkeuring door de gemeenteraad.

Nu die er is, wordt het plan verder uitgewerkt. Rond de zomer moet het uitgewerkte plan klaar liggen en ook daar mogen de gemeenteraden weer iets van vinden. Daarna duurt het zeker tot halverwege 2023 voor er iets te merken is. “Na het aannemen van de uitwerking, duurt het nog één tot anderhalf jaar voor de eerste maatregelen worden uitgevoerd”, aldus wethouder Haverkamp.

Zie ook

Veluwezoom alleen in hoogseizoen deels dicht

Scenario C nog geen uitgemaakte zaak

Scenario's zijn startpunt van aanpak drukke Posbank

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.