Bevat Video: Video
Ankeiler: Basisbanen, een soort van melkertbanen in een modern jasje.

- Basisbanen, een soort van melkertbanen in een modern jasje. Het is gesubsidieerd werk, bedoeld voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die bijvoorbeeld nuttig werk doen in de wijk. Arnhem is de eerste Gelderse gemeente die ermee aan de slag gaat. Inmiddels werken er vier inwoners op die manier, waaronder Martin Remijn. Het bleek voor hem een absolute uitkomst.

"Ik zat in de bijstand en had last van een verslaving", vertelt de 32-jarige Martin bij restauratiebedrijf Sixty Fruits waar hij zijn re-integratietraject begon en inmiddels werkt vanuit een basisbaan. "Studies lukten niet en de coronacrisis kwam er overheen. Dus ik kwam even helemaal niet meer van mijn plek."

Bekijk hier het verhaal van Martin:

Op zeer jonge leeftijd had Martin te maken met een 'traumatische ervaring', waar hij verder niet te veel over uit wil wijden. "Daardoor kreeg ik een stressstoornis die zich ontwikkelde tot een stressverslaving. Ik ging allerlei dingen doen om veel stress te krijgen: heel veel sporten, heel erg mijn best doen op school of extreem veel gamen. Dingen die veel stimulatie gaven, waardoor ik overbelast raakte en constant een soort burn-out had. Ik had geen energie of lust om iets te doen."

Tot het moment dat Martin het echt niet meer volhield en instortte. "Ik werd zwaar depressief."

'Ging over grenzen heen'

Hij ging steeds zijn eigen grenzen over, weet Martin. "Verder dan ik eigenlijk kon. Ik verwachtte te veel van mezelf. Zelfs als dat over op zich positieve dingen gaat als op hoog niveau sporten of presteren op school, wordt dat dan toch een negatief iets."

Het was voor hem aangeleerd gedrag om zijn emoties weg te drukken, legt Martin uit. "Ik zocht stress op. Daardoor voel je emoties niet meer en had ik geen last van mijn trauma." Therapie hielp hem uiteindelijk om zijn trauma te verwerken. "Maar de verslaving zelf bleef hangen. Die gaat niet zo makkelijk weg. Dus daar heb ik nog mee te dealen."

Het weer opbouwen van zijn leven gaat dan ook 'op en neer', merkt Martin. In het begin vond hij het 'heel spannend' om bij Sixty Fruits te komen werken. Maar al snel lukte het om zijn werkzaamheden op te bouwen en daarbij te leren om de normale stress van het dagelijkse leven te ervaren, accepteren en verwerken. "Op een ontspannen en gezonde manier. Dat was voor mij heel nieuw."

'Niet met jouw problemen bezig'

Op een gegeven moment kwam de gedachte of hij de stap naar een betaalde baan zou kunnen zetten. "Tegelijk maakte ik me daar ook zorgen over. Want dan komt er heel veel op je af: je hebt ineens veel verantwoordelijkheid en geen begeleiding meer. Je komt in werksituaties waar mensen niet met jouw psychische problemen bezig zijn. Je moet je financiën op orde hebben en uitkering regelen."

De basisbaan bleek voor Martin de ideale tussenstap. "Dat nam heel veel stress weg. Dan is die stap van rustige veilige omgeving, naar die drukke betaalde baan ineens veel kleiner. Dan kan ik later weer doorstromen naar een echte betaalde baan."

'Stukje subsidie is fijn'

Vanuit zijn basisbaan wordt Martin binnen Sixty Fruits begeleid door Robbert van der Linde. "Wij liepen er al een tijdje tegenaan dat de laatste stap voor mensen naar een betaalde baan niet altijd helemaal soepel gaat", vertelt Van der Linde. "Met een basisbaan krijgt iemand nog wel de begeleiding om die laatste stap te zetten."

Het is volgens hem dan ook een 'tijdelijke oplossing'. Want zodra iemand volledig productief is, is het ook logisch om diegene volledig in dienst te nemen, erkent Van der Linde. "Tot die tijd is het fijn om dat als ondernemer te kunnen bekostigen met een klein stukje subsidie."

Van der Linde is dan ook zeer content met het concept. "Het is fijn om mensen te zien groeien. Daarnaast leveren ze ook gewoon goed werk."

'Anders thuis met een uitkering'

Naast mensen als Martin die het streven hebben om naar een betaalde baan toe te groeien is er ook een categorie voor wie de afstand tot de arbeidsmarkt groter is, legt wethouder Martien Louwers uit. "Maar we zien dat die in de wijk nuttig werk kan doen. Dus ook daar is een mooie koppeling te maken."

Voor die mensen is hun basisbaan volgens de wethouder niet per se van tijdelijke aard. "Voor hen wil je juist dat ze weer een stabiel inkomen hebben en nuttig werk kunnen doen voor de wijk, waar we anders als gemeente ook niet direct geld voor hebben. Anders zouden zij thuiszitten met een bijstandsuitkering. Dat willen we ook niet."

Uitbreiden naar 25 banen

Louwers is tevreden over de signalen die zij krijgt over de eerste vier basisbanen in haar stad. Zij wil dat aantal dan ook uitbreiden naar 25. Daar is 500.000 euro voor gereserveerd tot en met 2023. "Dit kan echt het verschil maken voor je zelfvertrouwen en om je gewaardeerd te voelen", besluit Louwers.