Bevat Video: Video
Ankeiler: We worden in Gelderland steeds ouder en krijgen daardoor vaker te maken met ouderdomsziekten. Volgens Alzheimer Nederland zijn er in 2050 bijna 80.000 Gelderlanders met dementie.

- We worden in Gelderland steeds ouder en krijgen daardoor vaker te maken met ouderdomsziekten. Volgens Alzheimer Nederland zijn er in 2050 bijna 80.000 Gelderlanders met dementie. Bij kleine gemeenten zorgt dat voor enorme druk op de leefbaarheid en de financiën. Zo ook in Renkum.

“Gemeenten zijn deels verantwoordelijk om de ondersteuning voor zorg te leveren”, aldus Marike Hafkamp van Netwerk Dementie Arnhem en Omstreken. “Denk aan de individuele begeleiding, huishoudelijke hulp en dagbesteding.”

Ouderdomsziekte nummer één

Volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft dementie de potentie om op termijn uit te groeien tot ouderdomsziekte nummer één. Hafkamp: “En we hebben nu al een hele grote groep mensen met dementie. Gemeenten zijn zich steeds bewuster dat het probleem nijpend begint te worden.”

Zo ook de gemeente Renkum met ruim 31 duizend inwoners. Volgens het CBS heeft Renkum nu al een demografische druk van 91,1 procent. Momenteel is minder dan 10 procent van de inwoners tussen de 28 en 40 jaar oud, de leeftijd waarop de meeste mensen kinderen krijgen. In Gelderland hebben alleen Rozendaal en Lochem met respectievelijk 98,4 en 93,6 procent een hogere demografische druk.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

'Tijdbom leidt tot herindeling'

Lijsttrekker Wouter Hoge van de VVD Renkum spreekt van een tijdbom. “Als we hier niets aan doen levert dat op termijn herindeling bij Arnhem op omdat we onze rekeningen niet meer kunnen betalen. We hebben een noodplan nodig waardoor we meer betaalbare woningen kunnen bouwen voor jonge gezinnen en starters. Want de huizen die nu vrij komen worden vooral gekocht door financieel vermogende ouderen van buiten Renkum.”

In de onlangs aangenomen 'omgevingsvisie 2040' heeft de Renkumse gemeenteraad een doel gesteld om 900 huizen te bouwen. En daarbij is ook de mogelijkheid opgenomen om te tornen aan een van de heilige huisjes dat er niet gebouwd mag worden buiten de bebouwde kom.

Initiatiefnemer VVD heeft samen met D66, PvdA en CDA een plan ingediend om onder hele strenge voorwaarden bouwen buiten de bebouwde kom mogelijk te maken. Daarbij kregen de partijen steun van GroenLinks. Alleen GemeenteBelangen stemde tegen.

Heftige discussie

In de door groen omgeven vijf dorpen leidt dit plan nog altijd tot heftige discussies. “Wat mensen ten onrechte aannemen als je buiten de bebouwde kom bouwt, is dat je bouwt in de natuur”, aldus Hoge. Maar daar gaat het volgens de VVD-lijstrekker helemaal niet om. “Als we twee maisvelden weten te bebouwen met een groot aandeel woningen tot 300.000 euro dan zijn we al een heel stuk verder."

Lijsttrekker Eveline Vink van GroenLinks wil het liefst nog steeds niet bouwen buiten de bebouwde kom. "Dat we instemden was meer damage control omdat er eerst een plan lag dat enige honderden woningen in het buitengebied mogelijk maakte. We moesten meepraten om tot een compromis te komen. GroenLinks is ervan overtuigd dat de 900 woningen binnen de bebouwde kom zijn te realiseren. Daarvan willen we dat tachtig procent betaalbaar is en dat er een zelfbewoningsplicht voor geldt. Ook willen we heel graag alleenstaande ouderen stimuleren om door te stromen op de woningmarkt.”

Snelheid is het sleutelwoord als het aan de VVD Renkum ligt: “Als er snel starters en jonge gezinnen komen dan wordt de balans in de bevolking hersteld. Zo krijgen we de dynamiek in de samenleving terug en kunnen we op termijn onze voorzieningen weer betalen.”

Omroep Gelderland rijdt in februari en maart in een speciale bus door de provincie, om in samenwerking met lokale omroepen verkiezingsdebatten uit te zenden. Dus ben je benieuwd hoe de lokale politiek over deze onderwerpen in de gemeente denkt? Kijk dan om 11.00 uur naar het lokale verkiezingsdebat van Renkum, in samenwerking met RTV Connect. Meer informatie over het debat vind je op de pagina van GLD Stemt.

Zie ook: GLD Stemt