Bevat Audio: Audio
Ankeiler: De 17-jarige Dario Frankel bracht maandagmorgen zijn stem al uit in Duiven. Samen met burgemeester Huub Hieltjes ging hij naar het stembureau in het gemeentehuis.

- De 17-jarige Dario Frankel bracht maandagmorgen zijn stem al uit in Duiven. Samen met burgemeester Huub Hieltjes ging hij naar het stembureau in het gemeentehuis. Dario wordt woensdag 18 en mag daarom zijn stem ook in aanloop naar die verkiezingen al uitbrengen.

Dario bereidde zich serieus voor op de eerste stem die hij uit mocht brengen. “Ik heb in de lokale krant gekeken welke partijen er mee doen”, vertelt de jonge stemmer in Connect in de spits op RTV Connect. “Daarna heb ik ze opgezocht op internet om te zien wat ze doen en om een keuze te maken welke het beste bij mij past.”

Duiven besteedde in aanloop naar de verkiezingen veel aandacht aan de jonge inwoners die voor het eerst naar de stembus mogen. Ze kregen een brief, er was aandacht op social media en er werden gastlessen gegeven. Burgemeester Hieltjes legt met een voorbeeld uit waarom die aandacht er is. “De jongeren op het Candea College hadden heel goed door dat de gemeenteraad het belangrijkste is voor je eigen leefomgeving. Daar worden de besluiten voor ons als inwoners gemaakt.”

Spannend en belangrijk

Voor Dario was als jongste stemmer extra aandacht. Hij kreeg zijn stempas een paar weken terug uit handen van de burgemeester en samen brachten ze vanmorgen hun stem uit. Maar ook zonder die aandacht zou hij naar het stembureau gegaan zijn. “Omdat ik het belangrijk vind om inbreng te hebben en omdat het gemeenteraadsverkiezingen zijn, gaat het over je eigen omgeving.”

Hij vond het ook spannend om te gaan doen. “Het is toch de eerste keer en ik heb het nog nooit echt meegemaakt. Ik heb het wel op tv gezien, maar in het echt is het toch anders. En het is ook heel bijzonder om als 17-jarige te gaan stemmen.”

Bij hoge uitzondering

Dario mag bij hoge uitzondering stemmen terwijl hij nog 17 is. Burgemeester Hieltjes legt uit hoe dat komt. “Oorspronkelijk zouden de verkiezingen alleen op 16 maart zijn. Omdat corona nog niet de wereld uit is, is er de mogelijkheid om ook op maandag en dinsdag al te stemmen. Volgens de wet zijn het de verkiezingen van 16 maart, dan wordt hij 18 en mag hij stemmen. Daardoor ontstaat de bijzondere situatie dat hij al mag stemmen terwijl hij nog geen 18 is. Dat vonden we zo leuk, dat we besloten om niet op woensdag, maar op maandag al te gaan.”

Nu Dario zijn stem uitgebracht heeft, hoeft hij woensdag niet meer naar de stembus. Hij heeft al een invulling gevonden voor een andere grote gebeurtenis. “Waarschijnlijk ga ik voor het eerst autorijden.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.