Bevat Video: Video
Ankeiler: Lokaal Alternatief, al jaren de grootste partij in de gemeenteraad van Duiven, en nieuwkomer DOED ontlopen elkaar niks. Slechts vijf stemmen is het verschil.

- Lokaal Alternatief, al jaren de grootste partij in de gemeenteraad van Duiven, en nieuwkomer DOED ontlopen elkaar niks. Slechts vijf stemmen is het verschil. Lokaal Alternatief haalt er 2267, DOED 2262, beiden zijn goed voor vijf zetels. Saillant detail is dat Karin Bouwmeister in 2019 de deur dichttrok bij Lokaal Alternatief en DOED oprichtte. Maar beide partijen willen in gesprek met elkaar.

“Ik ben helemaal flabbergasted”, zegt Bouwmeister. “Je zag natuurlijk in de peilingen al wel dat we heel erg samen liepen met Lokaal Alternatief. Ik vind het echt amazing hoeveel stemmen we hebben binnengehaald.” Gemma Tiedink, lijsttrekker van Lokaal Alternatief, houdt een dubbel gevoel over aan de uitslagen. “Het is natuurlijk fantastisch dat DOED vanuit het niets zoveel stemmen heeft getrokken, maar het doet ook pijn. Ik ben degene die Karin binnengehaald heeft en enthousiast heeft gekregen voor politiek.” Iets anders wat pijn doet is dat de partij twee zetels verloor. In 2018 haalde Lokaal Alternatief zeven zetels, waar er aan het einde van de raadsperiode door afsplitsingen nog vier van over zijn.

In eerste instantie was het verschil tussen beide partijen iets groter, zes stemmen. Aan het begin van de nacht bleek dat het om vijf stemmen gaat. “Dat is bizar toch?!”, zegt Bouwmeister. “Wij zijn net begonnen, zij zijn al een behoorlijke tijd bezig. Het geeft wel aan dat de kiezer iets anders wil dan de huidige coalitie. Anders hadden ze niet zoveel stemmen aan DOED gegeven. En dat gaan wij hun geven. Wij gaan zorgen dat wat ze in ons zien, dat we dat ook waar gaan maken.” Ook Tiedink noemt de uitslag een close call. De doorslag werd gegeven in Loo en voornamelijk Groessen, waar Lokaal Alternatief een grote achterban heeft.

Samen in de coalitie

Of de twee partijen samen in de coalitie komen, is nog even de vraag. Er zijn een paar harde uitspraken gedaan door Tiedink, waardoor Bouwmeister haar reserves heeft. Eén van die uitspraken werd gedaan in het verkiezingsdebat van RTV Connect en Omroep Gelderland waarin Tiedink Bouwmeister een zweer noemde. Beiden staan desondanks open voor gesprek. “Het is een lastig verhaal, maar ook al een tijdje geleden dat ze bij Lokaal Alternatief is opgestapt. We moeten het er over hebben, maar ik denk zeker dat we eruit gaan komen.” Dat gaan ze doen bij een kop koffie. “Ik heb besloten geen deuren dicht te gooien voor ik weet hoe of wat”, zegt Bouwmeister een dag later.

In principe kan de coalitie van Lokaal Alternatief, VVD en CDA door. Dankzij de nog te verdelen restzetel die naar de VVD of de PvdA zou gaan, houdt de VVD drie zetels. Daarmee komt de huidige coalitie voorlopig uit op elf zetels, de kleinst mogelijke meerderheid. De PvdA heeft besloten geen hertelling aan te vragen. “Eigenlijk was het geen moment spannend”, zegt lijsttrekker Jasper Walraven. “Ik heb het nagerekend en het scheelt 72 stemmen. Dat is teveel om een hertelling aan te vragen.” DOED denkt er nog over na, zegt Bouwmeister. “Ik moet met een goede onderbouwing komen waarom ik het wil, maar ik heb nog tot maandag de tijd om een verzoek in te dienen. Dan wordt de definitieve uitslag bekend en pas daarna kan ik een verzoek indienen.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Meer over

Deel dit artikel