Ankeiler: Het klinkt bijna als een grap, toch gebeurt het aanstaande donderdag echt in Duiven: Sijbrand Feenstra van GroenLinks wordt voor één dag benoemd als raadslid.

- Het klinkt bijna als een grap, toch gebeurt het aanstaande donderdag echt in Duiven: Sijbrand Feenstra van GroenLinks wordt voor één dag benoemd als raadslid. Hij krijgt een zetel in de allerlaatste raadsvergadering van de huidige raad, die dan afscheid neemt om plaats te maken voor de nieuw gekozen leden.

Een bijzondere samenloop van omstandigheden gaat vooraf aan deze zeer korte benoeming. GroenLinks in Duiven haalde in 2018 twee zetels. Die werden ingenomen door Chris Baltjes en Barbara Nooijen. Baltjes vertrok halverwege deze periode uit de raad en gaf zijn zetel aan Merlijn de Jonghe, die nu fractievoorzitter is. Barbara Nooijen vertrok eind 2020 bij GroenLinks en nam haar zetel mee. Zij ging verder als Zetel Nooijen maar is op 16 maart, de verkiezingsdag, verhuisd en woont nu buiten Duiven.

Ze besloot zich voor die tijd nog aan te sluiten bij Pro Duiven, in de hoop dat haar zetel naar die partij zou gaan. Maar wanneer een raadslid uit de gemeente verhuisd, vervalt de zetel terug aan de partij waarvoor diegene gekozen is. GroenLinks dus. Baltjes mag de zetel ook innemen, maar ziet daarvan af. Daarmee wordt Feenstra aanstaande donderdag nog benoemd als lid. Omdat hij niet voldoende stemmen haalde om opnieuw gekozen te worden, keert hij ook niet terug in de nieuwe raad en mag hij zijn zetel slechts één dag gebruiken.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Meer over

Deel dit artikel