Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Speciale knoppen maken het gehandicapte kinderen mogelijk om te gamen. Foto: RTV Connect / Arjan Hoefakker
Ankeiler: Gehandicapte kinderen kunnen op een vakantiepark bij Arnhem nu met leeftijdsgenoten digitaal gamen in een speciaal voor hen ingerichte gameroom.

- Gehandicapte kinderen kunnen op een vakantiepark bij Arnhem nu met leeftijdsgenoten digitaal gamen in een speciaal voor hen ingerichte gameroom.

Met aangepaste spelcomputers en controllers is het nu ook voor gehandicapte kinderen mogelijk om games te spelen. Volgens het Bio Vakantieoord bij Arnhem is dit ‘next level’ gamen belangrijk voor kinderen met een beperking. Doorgaans kan deze doelgroep geen digitale spelletje spelen met leeftijdsgenoten, omdat het bedienen van de spelcomputer voor veel kinderen met een handicap te moeilijk is.

Speciale knoppen maken het gehandicapte kinderen mogelijk om te gamen - Foto: RTV Connect / Arjan Hoefakker

De nieuwe spelletjeskamer met aangepaste spelcomputers is onlangs in gebruik genomen. In de ruimte hebben de kinderen de beschikking over speciaal voor hen afgestelde knoppen waardoor ook zij nu de spelletjes kunnen aansturen. En van de mogelijkheid om te kunnen gamen tijdens de vakantie wordt volgens het gespecialiseerde vakantiepark gretig gebruik gemaakt door de kinderen. Streekomroep RTV Connect laat in onderstaande videoreportage zien dat kinderen met een beperking zich flink kunnen uitleven in de gameroom. (Tekst loopt door onder de video.)

Het Arnhemse vakantiepark is gespecialiseerd in het verwerlkomen van gezinnen met kinderen met een (meervoudige) handicap. Zo kunnen kinderen er bijvoorbeeld ook paardrijden en zwemmen. Volgens het vakantiepark speelt de nieuwe spelkamer in op een grote behoefte onder kinderen om ook digitale spelletjes te kunnen spelen. Volgens Pieternel Suërs van het park is deze gelegenheid uniek en vernieuwend. Ook zou gamen leerzaam zijn voor deze doelgroep: het leert de kinderen bijvoorbeeld beter samen te werken, stelt Suërs.

Ties Klok is Kinderfysiotherapeut bij revalidatiecentrum Klimmendaal en werkte aan de ontwikkeling van de speciale bedieningsknopppen van de computerspelletjes. "Eerst waren de kinderen vooral toeschouwer en nu kunnen de kinderen het ineens zelf doen." Volgens hem is het spelen van spelletjes voor kinderen met een beperking inderdaad goed voor het lerend vermogen. Bovendien telt op het scherm de handicap van de kinderen even niet, stelt hij. "Even vergeten ze zo hun handicap."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.