Bevat Video: Video
Ankeiler: Olle Sekhuis is de nieuwe kinderburgemeester in Doesburg. Hij volgt Matthijs de Jager op, die na twee jaar afscheid neemt.

- Olle Sekhuis is de nieuwe kinderburgemeester in Doesburg. Hij volgt Matthijs de Jager op, die na twee jaar afscheid neemt. Olle is de vierde kinderburgemeester van de Hanzestad, die vijf jaar geleden de eerste van de regio was met deze functie.

Olle heeft veel plannen voor het komende jaar. “Ik vind het belangrijk dat iedereen zich veilig voelt”, zegt de kersverse kinderburgemeester. “Daarom heb ik de hulpbus bedacht. Kinderen kunnen daar een brief in doen als je piekert of gepest wordt. Een coach kan dan gaan helpen met de problemen.” Andere ideeën zijn speeltuinen en een hondenlosloopterrein. “Die zijn er nu eigenlijk niet en ik heb gemerkt dat kinderen het heel leuk vinden om met honden te spelen en ze te aaien, dus dan is daar ook een plek voor.”

Behalve met zijn eigen ideeën, gaat de 10-jarige Olle ook op officiële momenten aan de slag. “Ik moet bij evenementen zijn zoals de kermis, die ga ik dan openen. En bij het stiltemoment tijdens de Dodenherdenking draag ik een gedicht voor.” Daarnaast gaat hij in gesprek met de bestuurders van de gemeente. “Ik moet een paar keer met burgemeester Loes gaan praten over allemaal dingen. Daar heb ik ook heel veel zin in.”

Eerste van de regio

Burgemeester Loes is Loes van der Meijs. Ze staat sinds zes jaar aan het roer in de stad en in vijf daarvan staat er een kinderburgemeester aan haar zijde. “Omdat we als Doesburg vinden dat het goed is dat kinderen al jong leren dat ze ook invloed kunnen hebben en zodat ze zien dat het niet eng is om bij een gemeente rond te lopen.” Bovendien is er nog een reden. “Kinderen die zich opgeven hebben plannen, die weten ook wat ze belangrijk vinden voor kinderen en dat is toch een vorm van inspraak die je anders niet krijgt.”

Het is soms net een transfermarkt
Loes van der Meijs

Vijf kandidaten solliciteerden op de functie. Vier ervan kwamen woensdagmiddag op gesprek waar ze vragen beantwoordden en een pitch hielden. “De vijfde had inmiddels elders een aanbieding, het is soms net een transfermarkt”, zei Van der Meijs tijdens de bekendmaking. Na de gesprekken had de sollicitatiecommissie die bestond uit de burgemeester en twee raadsleden een zware kluif om de keuze te maken. “Het is elk jaar moeilijk, ook dit jaar weer. Olle kon zich goed presenteren en luisteren. Dat konden ze allemaal, maar Olle straalde iets uit waardoor je denkt ‘dat zou een hele goede kinderburgemeester zijn.’ De anderen waren ook hartstikke goed, maar hij had net dat beetje extra.”

Functie voor een jaar

Olle, die op de Anne Frankschool zit, wordt op 21 april officieel geïnstalleerd als kinderburgemeester tijdens de raadsvergadering. Dan neemt Matthijs afscheid, die er woensdag niet bij kon zijn vanwege corona. Over een jaar, als Olle het stokje overdraagt, wil hij zeker twee van zijn plannen voor elkaar hebben. “De hulpbus moet er dan zijn zodat zeker de helft van de kinderen aan hun problemen kan werken. En het losloopveld moet er dan permanent zijn, zodat het er ook nog is als ik geen kinderburgemeester meer ben.”

Niet alleen de kinderburgemeesters leren van de functie, ook de echte burgemeester doet dat nog steeds. “Ieder jaar komt terug dat kinderen het heel belangrijk hoe we omgaan met het groen en de leefwereld. Dan merk je dat ze een mening hebben over de besluiten die genomen worden. Het is wel de generatie waar we het voor doen, dus daar mogen we best wat meer naar luisteren.”

Van der Meijs heeft nog wel een tip voor Olle. “Blijf jezelf. Die geef ik iedere keer opnieuw. Je mag dingen eng vinden, maar doe geen dingen die je echt niet wilt. Daar krijg je geen zelfvertrouwen van, maar blijf gewoon jezelf.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.