Ankeiler: Lokaal Alternatief en DOED zitten aan tafel om te praten over een nieuwe coalitie in Duiven. Samen hebben de partijen tien zetels gehaald bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen.

- Lokaal Alternatief en DOED zitten aan tafel om te praten over een nieuwe coalitie in Duiven. Samen hebben de partijen tien zetels gehaald bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Als derde partij schuift het CDA aan, daarmee wordt een meerderheid van dertien van de 21 zetels gehaald.

“Er is rekening gehouden met de uitslag én de inhoud van de gevoerde gesprekken”, zegt Lokaal Alternatief-lijsttrekker Gemma Tiedink. Daarmee bedoelt ze de verkennende gesprekken die afgelopen week met alle partijen gevoerd zijn. “Op basis van de uitslag vinden we dat DOED meegenomen moet worden in de coalitieonderhandelingen.” Het verschil tussen de beide partijen is slechts vijf stemmen.

De samenwerking lag gevoelig omdat Karin Bouwmeister, lijsttrekker van DOED, in 2019 uit Lokaal Alternatief stapte. Zij moest in eerste instantie goed nadenken of ze in gesprek wilde, maar gaf later aan geen deuren dicht te willen gooien voor ze wist hoe of wat. Ook Tiedink noemde het lastig en pijnlijk, maar gaf dat het mogelijk was om eruit te komen. De eerste stap daarvoor lijkt nu gezet. “DOED is de op een na grootste partij in de gemeente. Met hen moeten we daarom wat ons betreft de onderhandelingen starten”, zegt Tiedink. Beide partijen geven daarbij de voorkeur aan het CDA als derde coalitiepartner.

Vervolggesprek met externe begeleider

Voor de eerste gesprekken met de beoogde coalitiepartners wordt een externe procesbegeleider ingeschakeld. “De gesprekken hebben als doel het onderzoeken van het onderlinge vertrouwen tussen de partijen”, aldus Lokaal Alternatief in een verklaring.

Daarna willen ze verder kijken naar een coalitieakkoord op hoofdlijnen. “Uit de oriënterende gesprekken is naar voren gekomen dat Lokaal Alternatief, DOED en het CDA dezelfde belangrijke opgaven zien voor de komende jaren. Dat zijn wonen, duurzaamheid en de verdere transformatie van het sociaal domein.” Het is de bedoeling dat er woensdag, tijdens de installatie van de nieuwe gemeenteraad, een update wordt gegeven over de coalitieonderhandelingen.

Zie ook

Lokaal Alternatief en DOED ontlopen elkaar niks in Duiven

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Meer over

Deel dit artikel