Bevat Video: Video
Ankeiler: Bewoners van de buurt rond de Schaapsdrift in Arnhem zijn zich een hoedje geschrokken.

- Bewoners van de buurt rond de Schaapsdrift in Arnhem zijn zich een hoedje geschrokken. Ze kregen vrijdagavond om 19.00 uur een aangetekende brief in de bus dat ze hun woning alleen nog maar aan de gemeente mogen verkopen vanwege plannen die de gemeente met het gebied heeft. En dus gingen bewoners Heleen en Marijke maandagmorgen de straat op met flyers.

“Wij kregen op vrijdagavond een brief”, begint Marijke Bolder haar verhaal. “Daarin stond dat vanaf die zaterdag de gemeente het eerste kooprecht op onze huizen heeft.” Dat betekent dat wanneer een eigenaar het huis wil verkopen, dat aan de gemeente verkocht moet worden. Heleen Wijnen schrok ook. “Ja natuurlijk en de volgende morgen stond een buurvrouw aan de deur of ik het al gehoord had. Dan sta je wel even te trillen op je benen.”

De gemeente heeft plannen met de buurt. “Het komt er op neer, en dat hadden we wel vrij snel in de gaten, dat ze dit stuk gewoon weg willen poetsen”, legt Marijke uit wat er in de brief staat. “Dat ze hier nieuwbouw willen plaatsen en het station uit willen breiden en dat wij hier gewoon weg moeten.”

Precieze plannen onduidelijk

De beide vrouwen besloten in actie te komen en bezorgen maandagmorgen in de hele buurt flyers, ondanks dat nog niet helemaal duidelijk is wat er gaat gebeuren. “Het gaat over een OV-knooppunt en op het bedrijventerrein hierachter willen ze woningen zetten”, zegt Heleen. “Dat is allemaal prima, dat ze woningen willen plaatsen, maar laat de bestaande woningen dan gewoon staan.” Daarnaast overwegen ze om een advocaat in de arm te nemen.

De Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) verplicht eigenaren om bij verkoop eerst aan de overheid aan te bieden. Marijke is boos op de gemeente en steekt dat niet onder stoelen of banken. “Wilt u serieus weten wat ik van de plannen vind? Heel, heel, heel, heel slecht, onmenselijk en helemaal niet transparant.”

De gemeente Arnhem laat weten: "We beseffen dat bewoners kunnen schrikken van de stappen die de gemeente zet door middel van de inzet van een WVG. Er is echter een enorme woningbehoefte. Juist omdat we zoveel mogelijk Arnhemmers een woning willen bieden maakt een WVG het mogelijk om grip te hebben op de ontwikkelingen in dit gebied en dat verkoop (dus andere toekomstige eigenaren) voorkomen kan worden. We nemen de zorgen serieus en het is goed dat we morgenavond met bewoners in gesprek gaan hierover. Dinsdag wordt er voor buurtbewoners een informatiebijeenkomst gehouden."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.