Bevat Video: Video
Bevat Audio: Audio
Ankeiler: Omwonenden van de Arnhemse Schaapsdrift vinden het beleid van de gemeente Arnhem onbeschoft.

- Omwonenden van de Arnhemse Schaapsdrift vinden het beleid van de gemeente Arnhem onbeschoft. Dat zeggen ze nadat de plannen verder zijn toegelicht tijdens een informatieavond.

Bewoners van de buurt rondom de Schaapsdrift in Presikhaaf kregen vrijdagavond per aangetekende post een brief van de gemeente. Daarin kondigde Arnhem aan dat de bewoners hun huizen als eerste aan de gemeente moeten aanbieden voor verkoop. Daarvoor wordt de Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG) gebruikt, waarbij woning- en grondeigenaren verplicht zijn hun onroerend goed te verkopen aan de gemeente. Het nieuws maakt veel los in de wijk.

Dinsdagavond werd een informatieavond gehouden voor de bewoners, maar volgens velen blijft het een raadsel wat de gemeente precies wil. Dat zeggen buurtbewoners in gesprek met streekomroep RTV Connect.

Tekst gaat verder onder de videoreportage

Schrijnende gevallen

Een klusjesman loopt woensdag heen en weer van zijn klus-bus naar een huis waar hij bezig is. "Dat beleid van de gemeente is op zijn zachtst gezegd onbeschoft", begint hij. "Het is een goede kennis van mij die hier woont en hij schrok zich een hoedje. Hij had een schrijven gekregen dat het recht van de gemeente als eerste koper zou gelden. En daar schrok hij toch wel van want dan staat er toch wel iets in de planning. Gaan die huizen gesloopt worden? Worden ze opgekocht? Hij heeft net zijn hele huis verbouwd voor anderhalve ton. De vraag is nu; wat gaat hier gebeuren?"

Veel vragen na informatieavond

Die vraag zou dinsdagavond beantwoord moeten worden tijdens de informatieavond die belegd was op het stadhuis. Maar volgens één van de bewoners van de Schaapsdrift zijn er meer vragen dan antwoorden gekomen. "Er is niet veel duidelijker geworden. De brief die we kregen is nog een keer uitgelegd en daar is het bij gebleven. Duidelijk is geworden dat de rechten die er liggen zo blijven. Er valt weinig aan te doen en we krijgen geen antwoorden. Er zijn wat schijnende gevallen, dat gaat ons misschien persoonlijk wat minder aan dan anderen, maar we blijven met z'n allen in onzekerheid. We weten gewoon niet wat de termijn is en wat er precies gaat gebeuren. Daar moeten we al op wachten. En wat gaat er daarna gebeuren?"

Ook op de radio reageerde een inwoner van Arnhem geëmotioneerd op de plannen van de gemeente.

Even verderop in de straat zegt een bewoner al in zee gegaan te zijn met de gemeente. "Wij hebben het huis inderdaad aangeboden en de gemeente wil het nu gaan kopen. Ze gaan nog een taxateur langs sturen en die gaat het huis netjes taxeren. Uiteraard zou dat een onafhankelijke taxateur zijn, maar los daarvan hebben wij het huis ook al onafhankelijk laten taxeren, zodat het allemaal mooi overeen komt. Daarna gaan we rond de tafel om tot een mooi bod te komen."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.