Afdrukken
Bevat Video: Video
Bevat Audio: Audio
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Twee van de soepen zoals ze gepresenteerd zijn. Foto: RTV Connect
Ankeiler: Het was jarenlang een vast gegeven in Doesburg: de jaarlijkse mosterdsoepwedstrijd. Restaurants pronkten ermee als ze de wedstrijd wonnen, maar daar kwam vanaf 2017 een einde aan.

- Het was jarenlang een vast gegeven in Doesburg: de jaarlijkse mosterdsoepwedstrijd. Restaurants pronkten ermee als ze de wedstrijd wonnen, maar daar kwam vanaf 2017 een einde aan. Organisator Jan Strating overleed en mede door corona kon de wedstrijd niet meer georganiseerd worden. Tot nu, want woensdag werden de kommen soep weer naar de Gasthuiskerk gebracht om gejureerd te worden.

“Het is echt een eerbetoon aan Jan”, zegt Ineke Dingemans, die namens de Rotary de organisatie op zich neemt. Ondanks vijf jaar afwezigheid, is de animo in de mosterdstad groot. “Op twee na doen alle restaurants mee, maar ook twee bakkers zijn deelnemer”, zegt Dingemans. Lambrecht de Jonge is chef-kok en één van de juryleden, hij heeft diverse criteria waar op gelet wordt. “Het aroma, de smaaksensatie, of de soep vol en romig is.” De soep is er in drie soorten: vlees, vis en vega. “Er is één deelnemer die aan één categorie mee doet, verder levert iedereen drie soepen aan”, zegt Dingemans.

De soep wordt uit kleine glaasjes gegeten, maar het gaat niet alleen om de smaak bij de wedstrijd. “Het gaat natuurlijk ook om de uitstraling, de presentatie wordt eerst geshowd zoals hij opgediend zou worden”, legt De Jonge uit. Om enige vorm van partijdigheid te voorkomen, worden deelnemers en jury gescheiden. “We hebben gevraagd of de deelnemers een onbekend iemand willen sturen, zodat er blind gejureerd kan worden. Deelnemers geven de soep bij de deur af”, zegt Dingemans. “Ze maken de presentatie op en scheppen de soepen in glaasjes. Daarna brengen wij ze naar de jury.”

Over smaak valt niet te twisten

Behalve de criteria, gaat het er voor de jury ook om of de soep lekker is. Maar wat de een lekker vindt, hoeft de ander niet lekker te vinden. “De smaak op zich is heel persoonlijk, daarom zitten er ook meerdere mensen in de jury”, zegt De Jonge. “Ieder jurylid maakt persoonlijk rapport op en daarna gaan we kijken hoe de overeenkomsten zijn en wie er als beste uit de bus komt.

Twee van de soepen zoals ze gepresenteerd zijn - Foto: RTV Connect

Aan het begin van de middag is de jury nog niet onverdeeld enthousiast. “Ik ben niet flabbergasted en blown away van de kwaliteit van de soep. Dat had ik eerlijk gezegd wel iets hoger ingeschat”, geeft de chef-kok eerlijk toe, maar hij is ook positief gestemd. “Misschien wordt het nog veel lekkerder zo meteen.”

Uitslag over vier weken

Voor de koks is het nu vier weken billenknijpen. De jury weet de uitslag al, maar de deelnemers nog niet. Op 23 april worden de prijzen in de drie categorieën uitgereikt, dan kan het publiek de soep ook proeven. “Deelnemers leveren dan dertig liter soep aan per categorie, die verkocht wordt voor het goede doel.”

Tijdens het evenement op de Markt in Doesburg wordt ook mosterd verkocht met een recept om zelf soep te koken. Daarnaast presenteert Timon Houwers, eigenaar van de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek dan een zelf ontwikkelde zoete mosterdsaus op basis van Doesburgse mosterd. De bedoeling is dat na dit jaar de wedstrijd, in een nieuw jasje, weer ieder jaar georganiseerd wordt. “We denken eraan om ook hobbykoks mee te laten doen”, sluit Dingemans af.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Meer over

Deel dit artikel