Ankeiler: Bedrijfseconoom en organisatiecoach Ada Jongkamp begeleidt in Duiven het formatieproces om te komen tot een nieuw college van burgemeester en wethouders.

- Bedrijfseconoom en organisatiecoach Ada Jongkamp begeleidt in Duiven het formatieproces om te komen tot een nieuw college van burgemeester en wethouders. De externe adviseur komt er omdat er behoefte is aan onderzoek naar de onderling vertrouwensbasis.

“We willen het proces stap voor stap bekijken en doen dat onder leiding van een extern procesbegeleider”, zei fractievoorzitter van Lokaal Alternatief Gemma Tiedink tijdens de eerste vergadering van de nieuwe gemeenteraad. “We verwachten in die fase twee of drie gesprekken nodig te hebben.” Op 21 april vergadert de raad voor het eerst officieel in de nieuwe setting, Tiedink verwacht dat dan duidelijk is of de gesprekken voortgezet worden.

In de verkiezingsperiode zijn er over en weer tussen partijen harde woorden geuit waarbij er oud zeer naar boven kwam en waardoor het vertrouwen in elkaar nu wankel is. Desondanks zijn de meeste partijen in de gemeenteraad het erover eens dat Lokaal Alternatief en DOED de gesprekken voor een nieuwe coalitie als eerste aan moeten gaan. Beide partijen vonden in het CDA een gesprekspartner. Als de coalitie er komt is er een meerderheid van dertien zetels.

Hans Egtberts ook geïnstalleerd

Het meest opvallende feit van de avond was dat namens D66 Hans Egtberts geïnstalleerd is als raadslid. Hij kreeg eind vorig jaar een herseninfarct en herstelt daarvan. In de tijd tot de verkiezingen werd hij vervangen door Erick Pol. De verwachting was dat Egtberts zo kort na de verkiezingen nog niet terug zou keren als raadslid.

Vanaf 21 april wordt Egtberts opnieuw vervangen door Pol, voor de tijd dat het nodig is. “Hij heeft zijn zetel geaccepteerd en wil ook graag terug keren, maar voor nu is het nog te zwaar”, zegt Pol. Hij haalde niet genoeg voorkeursstemmen om zelf een zetel in te nemen. Voor de verkiezingen was echter al afgesproken dat dat wel zou gebeuren indien nodig. “Ik loop al vier jaar rond bij de gemeente, in tegenstelling tot Neila Akrimi-Kemperman. Zij wil erin groeien en kiest ervoor om eerst meer ervaring op te doen.”

Zie ook

Lokaal Alternatief en DOED aan tafel voor coalitie

Drie raadsleden anders dan op kieslijst

Lokaal Alternatief en DOED ontlopen elkaar niks in Duiven

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Meer over

Deel dit artikel