Ankeiler: Hans Egtberts werd woensdagavond geïnstalleerd als gemeenteraadslid voor D66 in Duiven.

- Hans Egtberts werd woensdagavond geïnstalleerd als gemeenteraadslid voor D66 in Duiven. Opvallend, want Egtberts kreeg in september een herseninfarct en liet zich enkele weken voor de verkiezingen vervangen door Erick Pol. Inmiddels is duidelijk dat hij ook nu weer ziekteverlof opneemt en Pol hem opnieuw vervangt.

“Ik voel me ’s avonds een uitgewrongen vaatdoek”, zegt Egtberts een dag na de installatie telefonisch. “Het is dan echt niet te doen en om 21.30 uur zegt mijn vrouw ‘ga alsjeblieft naar bed.’” Om die reden verliet hij de zaal woensdagavond kort na het uitspreken van de belofte. Donderdag heeft hij bij burgemeester Huub Hieltjes een verzoek ingediend om ziekteverlof op te nemen.

“Dat kan ik drie keer in een periode doen”, legt het raadslid uit. “Elke zestien weken moet ik opnieuw een verzoek indienen en dan is er ook een beoordeling door de bedrijfsarts van de gemeente. Aan het einde van de derde keer, over een klein jaar, is het kiezen of delen: terug de raad in of stoppen.” De D66'er nam in de vorige raadsperiode ook al een aantal weken ziekteverlof op, maar na de installatie van de nieuwe gemeenteraad start de teller weer op nul.

Herstel kan anderhalf jaar duren

Egtberts kreeg zijn herseninfarct eind september vorig jaar. “Ik ben geopereerd aan één van mijn twee halsslagaders en heb tot november in het ziekenhuis gelegen. Daar heb ik voor een deel gerevalideerd en dat gaat nu nog steeds verder.” Kort na het infarct was de D66’er rechts helemaal verlamd. “Dat is nu voor een groot gedeelte wel weer goed, maar nog niet helemaal.” In totaal kan er tot anderhalf jaar nadat het gebeurde herstel optreden, hoeveel is onduidelijk. “Als ik het aan de fysiotherapeut, neuroloog of ergonoom vraag, zeggen ze allemaal hetzelfde: het is onbekend hoe het zich ontwikkelt.”

Het gaat met muizenstapjes vooruit
Hans Egtberts

Waar Egtberts verder tegen aanloopt is dat je niet zomaar herstelt van een hersenaandoening. “Ik heb NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel, red.). Je kunt niet zomaar weer aan het werk nadat je hersteld bent van het infarct, er komt meer bij kijken.” Zo heeft hij bijvoorbeeld last van hersenvermoeidheid. “Dat houdt in dat ik ’s morgens moe opsta en ’s avonds al vroeg uitgeput naar bed ga, om tot 7.30 uur te slapen. De volgende dag gaat het op dezelfde manier verder.” Desondanks gaat zijn gezondheid vooruit. “Met muizenstapjes. Ik merk het zelf eigenlijk niet, maar iemand die me langer niet ziet, ziet wel vooruitgang.”

Toch de gemeenteraad in

Maar waarom neemt Egtberts dan toch zijn zetel in? “Omdat ik heel graag nog een periode in de raad wil zitten en de fractie gunt me dat. Uiteindelijk is besloten dat ik de lijst zou trekken en ik weet niet wat er in de toekomst gebeurt. Als me de vraag gesteld wordt wanneer ik terug kom, weet ik dat niet. Ik moet mijn conditie weer opbouwen en dat gaat gewoon heel traag.” Het kan zijn dat ik over een half jaar mijn zetel weer inneem, maar het kan ook zijn dat ik over een jaar ontslag moet nemen.” Dat is niet zijn intentie. “Het liefst zou ik terugkomen, maar ik wil niemand voor de voeten lopen. Als mijn ziekteverlof uitgeput is, dan neem ik echt ontslag.”

Egtberts hecht er waarde aan zijn verhaal te vertellen, want hij snapt dat niet iedereen het snapt en dat er speculaties komen. “Ik ken ook een ander verhaal van iemand die zich liet installeren en zich daarna nooit meer heeft laten zien. Dat wil ik niet. Medio volgend jaar is duidelijk of ik terug kan komen of niet. Lukt het niet, dan is dat de pijnlijke waarheid en is het einde oefening.”

Zie ook

Ada Jongkamp begeleidt formatie Duiven

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Meer over

Deel dit artikel