Bevat Video: Video
Ankeiler: De verplichte verkoop van huizen aan de gemeente Arnhem door omwonenden van de Schaapsdrift in de wijk Presikhaaf 'kan niet anders'.

- De verplichte verkoop van huizen aan de gemeente Arnhem door omwonenden van de Schaapsdrift in de wijk Presikhaaf 'kan niet anders'. Dat zegt wethouder Cathelijne Bouwkamp van de gemeente Arnhem.

De wethouder begrijpt de onrust die ontstond nadat de gemeente de buurt een aangetekende brief stuurde waarin toepassing van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) werd aangekondigd. Dat betekent dat de bewoners hun huis of grond als eerste aan de gemeente moeten aanbieden als ze het willen verkopen. In de buurt in de Arnhemse wijk Presikhaaf ontstond grote onrust. Zo lieten bewoners weten het beleid van de gemeente 'onbeschoft' te vinden.

Wooncrisis

Wethouder Bouwkamp begrijpt dat de emoties hoog oplopen. "Ik vind het heel begrijpelijk dat mensen zich zorgen maken. Voor ons is het belangrijk om in deze tijd van wooncrisis in alle plekken in de stad te zoeken waar goede locaties zijn voor meer woningbouw."

De bewoners van de Schaapsdrift en omgeving kregen vrijdagavond via aangetekende post te kennen dat zij hun huizen alleen aan de gemeente mogen verkopen via de Wet voorkeursrecht gemeenten. Arnhemmers hadden daarop felle kritiek.

Bouwkamp vertelt in gesprek met verslaggever Arjan Hoefakker van streekomroep RTV Connect dat het inzetten van het zware middel 'heel erg nodig' is. Kijkt u naar een reportage:

Inzet WVG 'heel erg nodig'

Volgens de wethouder kon het niet anders dan op deze manier. "Ik denk dat het niet anders kan om te komen tot een goede ontwikkeling. We willen graag meer woningbouw en we kijken dan ook wat we kunnen doen om te zorgen dat er ook een goede, mooie, kwalitatief prettige buurt ontstaat. Daarvoor is dit middel nodig om te zorgen dat we die regie behouden en om te zorgen dat er niet allerlei ongewenste ontwikkelingen gebeuren. Die kunnen het juist ook moeilijker maken om ervoor te zorgen dat er niet alleen woningen komen, maar vooral woningen voor de juiste groepen. Dus: betaalbare woningen, woningen voor jongeren en woningen voor ouderen. Dat vinden wij wel heel erg belangrijk en daarvoor is dit middel wel heel erg nodig."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Meer over

Deel dit artikel