Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: De Borstentros wordt opgebouwd. Foto: RTV Connect
Ankeiler: Het is een van de blikvangers in de tuin van Museum Arnhem: de Borstentros. Vijf jaar geleden werden de 122 glazen borsten ingepakt vanwege de verbouwing van het museum.

- Het is een van de blikvangers in de tuin van Museum Arnhem: de Borstentros. Vijf jaar geleden werden de 122 glazen borsten ingepakt vanwege de verbouwing van het museum. Maandag kwamen alle kisten weer tevoorschijn en werd een begin gemaakt met de wederopbouw van het kunstwerk.

“Het is een grote liefde die je dan weer ziet”, zegt kunstenares Maria Roosen terwijl ze liefdevol naar haar kunstwerk kijkt. “Geweldig om het terug te zien.” Het terugplaatsen valt niet mee omdat het weer niet erg meewerkt. “Het is lastig, moet je kijken in welke weersomstandigheden we zitten met regen, storm en het is heel koud”, vertelt Roosen gestoken in regencape en dikke jas onder de partytent die over het kunstwerk is geplaatst. “Er moet ook gekit worden en dat is lastig met de kou, dat plakt slecht.”

Bovendien moet alles op dezelfde plek terecht komen. “Stuk voor stuk is het opgebouwd, zo moet een vanzelfsprekende vorm ontstaan.” Daar is vijf jaar geleden bij het ontmantelen rekening mee gehouden. “Overal zijn foto’s van gemaakt, alles is gedocumenteerd en heeft een eigen doos.” Directeur Saskia Bak vindt het mooi om te zien dat de bouwput steeds meer weer museum wordt. “Zo langzaam maar zeker zie je dat je omhoog komt, en wordt het dat wat je in je hoofd had.”

Tuin opnieuw ontworpen

De hele tuin werd opnieuw ontworpen en ingedeeld. “Het was een tuin die eigenlijk uit twee delen bestond, dat kwam omdat er een gebouwtje middenin stond”, schetst Bak de vroegere situatie. “Dat gebouw is nu weg dus je ziet nu één hele grote tuin. Wat we erg belangrijk vonden is dat de tuin bij het museum ging horen, dus voor ons is het eigenlijk een extra zaal.”

Andersom geldt dat ook, door het ontwerp zie je als je buiten loopt steeds wat anders. “In de negentiende eeuw zijn hier allemaal kronkelende paadjes aangelegd. Die zijn nu door de landschapsarchitect opnieuw ontworpen. Dus de hele tijd kronkel je door de tuin heen en zie je steeds wat anders: de kunst, de natuur, de uiterwaarden of het museumgebouw zelf.” Hoe het er uiteindelijk uit gaat zien, vergt nog enige fantasie want zowel het gras als de heggen moeten nog gezaaid en geplaatst worden.

Nieuwe plek voor alle beelden

Door het nieuwe ontwerp van de tuin, krijgen ook alle beelden een andere plek. De Borstentros komt als enige min of meer op dezelfde plek, maar ook dat vergt creativiteit. Her en der moet de grond onder het werk opgevuld worden om zo te zorgen dat alle borsten goed aansluiten. Regelmatig worden de foto’s erbij gepakt om te kijken hoe het werk ook alweer zat. Roosen staat erbij en geeft aanwijzingen. Het plaatsen duurde destijds twee weken, maar zolang duurt het nu niet. “Nee moet je kijken, toch wel één derde is er al.”

De Borstentros wordt opgebouwd - Foto: RTV Connect

Ondertussen wordt er binnen in het museum ook hard doorgewerkt om de opening te halen. Een deel van de zalen is nog leeg of er staan rolsteigers of kisten waar de werken nog in opgeslagen zitten. Met nog vijf weken tot de opening maakt Bak zich geen zorgen. “We zijn bezig met de laatste fase van de herinrichting. Dat betekent dat er nog best wat moet gebeuren, denk ook aan de bordjes bij de werken en het installeren van de videoschermen voor uitleg maar 13 mei gaan we halen.”

De opening komt niet in gevaar als er onverhoopt een borst sneuvelt, maar af zal de Borstentros dan niet zijn. “Dan hebben we wel een groot probleem”, zegt Roosen. “Je wilt de precieze kleur terug en het als één van het geheel vervangen. Dus dezelfde maat en dezelfde vorm, en dat proces moet je dan helemaal weer opstarten. Dat kost veel tijd.” En dus gaan de medewerkers uiterst voorzichtig te werk en behandelen ze iedere borst liefdevol alsof het een baby is.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.