Bevat Audio: Audio
Ankeiler: De Arnhemse Philip Kammeijer haalt samen met vrijwilligers Oekraïense vluchtelingen op bij de grens.

- De Arnhemse Philip Kammeijer haalt samen met vrijwilligers Oekraïense vluchtelingen op bij de grens. Met dubbeldekkers en touringcars vertrekt aanstaande donderdag inmiddels de tiende bus. Tot nu toe zijn er al 428 vluchtelingen veilig ondergebracht in Nederland.

“Toen de inval in Oekraïne begon, dacht ik bij mezelf dat ik iets moest doen. Ik had wat meer tijd in verband met de verkoop van mijn zaak. We hebben toen een dubbeldekker geboekt en zijn begonnen geld in te zamelen. Dat werd een groot succes,” vertelt ondernemer Philip Kammeijer. Door de opgebouwde contacten in het buitenland, lukt het om steeds doelgerichter vluchtelingen op te halen en goed onder te brengen. “Het is belangrijk dat we goede contacten in Polen hebben. De autoriteiten daar zijn heel voorzichtig met aan wie ze vluchtelingen meegeven.”

Beluister hieronder het interview met Philip Kammeijer.

Wantrouwen

De oplettendheid van Poolse autoriteiten is niet voor niks. Volgens Philip is er veel wantrouwen te merken bij Oekraïense vluchtelingen. “Er is veel sprake van mensenhandel. Het wantrouwen ligt vooral bij de vraag met wie ze meegaan. Er zijn verhalen over dat er mensen werden opgehaald die dan voor illegale orgaantransplantaties in aanmerking zouden komen. Dat zijn verhalen die heel erg leven onder de Oekraïense vluchtelingen. Het is daarom erg belangrijk dat we betrouwbaar zijn.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.