- Geschreven door Arjan Hoefakker
Gedwongen verkoop aan gemeente: 'Heb zeker anderhalve ton aan huis verbouwd'
- Bevat Video: Video
- Ankeiler: Van nachtmerries tot een emotionele achtbaan langs woede, verdriet en wanhoop.

ARNHEM - Van nachtmerries tot een emotionele achtbaan langs woede, verdriet en wanhoop. Dit soort geluiden zijn deze dagen veel te horen voor wie spreekt met huizenbezitters in een aantal straten in de Arnhemse wijk Presikhaaf. In hoeverre slaat men in deze buurt rondom de Schaapsdrift op tilt?
Sommige bewoners van het buurtje achter station Presikhaaf zeggen nachten lang wakker te liggen en vooral over hun toekomst te piekeren. De gemeente kondigde aan de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) in te stellen.
Die mededeling, die vanaf het stadshuis op een vrijdagavond per aangetekende post bezorgd werd bij huizenbezitters, kwam voor velen als een donderslag bij heldere hemel. De woede, frustratie en onrust in de buurt was vorige week groot. Sommigen noemden de handelswijze van de gemeente schofterig. Waar eerst vooral de boosheid de overhand had, daar spreken de bewoners nu vooral over verdriet en een triest gevoel.
Verbouwen, verkopen, verhuizen
Wie de huizenbezitters nu spreekt weet dat sommige bewoners inmiddels al in onderhandeling zijn met de gemeente Arnhem over verkoop van hun woning. Volgens anderen stond verhuizen voorlopig niet op hun agenda en waren ze dat ook nu zeker nog lang niet van plan. Op meerdere adressen zijn bewoners nog in een afrondende fase van een grote en dure renovatie. Daarbij zijn bijvoorbeeld al grote investeringen gepleegd om van het gas af te gaan.
Jeroen van de Ven leidt ons met een verdrietige blik rond in zijn bijna afgewerkte huis en tuin. Hij zegt meer dan anderhalve ton te hebben geïnvesteerd in het verduurzamen en opknappen van hun eigen woning. De keuken moet nog worden bezorgd. Die kon hij niet meer afzeggen. Aan de andere kant van de schutting eveneens bedrukte gezichten.
'Paradijsje op aarde'
"Dit is ons paradijsje op aarde, midden in de stad. Zoiets als dit krijgen wij nooit meer terug. We zijn het helemaal eens dat er meer woningen moeten komen, maar wie denkt er dan nog aan ons?", vertelt Marijke Bolder. Ze vertelt tijdens een rondleiding door hun huis en royale tuin dat het 'paradijsje' waar zij en haar man Roel wonen ook de plek had moeten zijn waar zij de sleutel ooit eens zouden overdragen aan hun dochter. Marijke vertelt nachtmerries te hebben en deze periode te ervaren zoals ze eerder meemaakte in een rouwperiode. De emoties wisselen elkaar in rap tempo af, en dat herkent ze bij zichzelf van een periode van verdriet en pijn. Roel zegt praktischer te denken, maar ook hij kan niet begrijpen waarom het fraaie huis niet ooit mag worden doorgegeven aan hun dochter. "Het voelt niet meer als ons huis."
Verslaggever Arjan Hoefakker gaat langs en kijkt deze week bij meerdere getroffen bewoners binnen.
Volgens de gemeente Arnhem, bij monde van verantwoordelijk wethouder Cathelijne Bouwkamp, is de inzet van het zware middel onvermijdelijk. "Het kan niet anders", zei de wethouder eerder. Ze verklaarde toen ook dat de inzet van de Wvg moet voorkomen dat speculanten zich kunnen mengen in de buurt.
Bouwkamp zegt het middel ook aan te grijpen om te kunnen voldoen aan de grote behoefte vaan betaalbare huizen in de toekomst. Volgens Bouwkamp is er nog geen plan voor het gebied, maar maakt de Wvg het mogelijk om die plannen in de toekomst te gaan ontwikkelen.
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.