Bevat Video: Video
Ankeiler: Een timmerwerkplaats waar ouderen terechtkunnen om samen houten voorwerpen, meubeltjes of houtsnijwerken te maken.

- Een timmerwerkplaats waar ouderen terechtkunnen om samen houten voorwerpen, meubeltjes of houtsnijwerken te maken. Vrijdag opent in Doesburg de vereniging Houtdoe. Een initiatief vóór en dóór inwoners, vooral om eenzaamheid onder 50-plussers tegen te gaan.

In de kelder van complex Grotenhuys in Doesburg is de afgelopen tijd hard gewerkt om de houtwerkplaats zo goed als af te krijgen. Er zijn meerdere ruimtes met werkbanken, machines en veel gereedschap.

Kijk hoe het eraan toegaat in de timmerwerkplaats:

"We hebben bijna alles gekregen", vertelt de gepensioneerde Tonnie Beekman, één van de initiatiefnemers van 'Houtdoe'. De Doesburger werkte de afgelopen jaren in Arnhem als begeleider bij een soortgelijk initiatief. "Ik dacht toen meteen, het zou mooi zijn als we dit in Doesburg ook kunnen doen." Maar op subsidie van de gemeente hoefde hij niet te rekenen. Toch gaf Beekman niet op en mede dankzij de Stichting Doesburgerinitiatief en heel veel andere vrijwilligers en sponsoren is het toch gelukt om in de Hanzestad ook een timmerwerkplaats te realiseren.

Proefkonijnen

"We zijn er voor iedereen die het leuk vindt om met zijn handen te werken en er af en toe uit wil." Ouderen die iets willen maken onder begeleiding kunnen gewoon lid worden voor 15 euro per maand. "Hout en verf moeten ze nu nog wel zelf meebrengen, maar gereedschap en machines hebben we hier volop", aldus Beekman. Er zijn ook verschillende begeleiders. Zo is er ook iemand voor het 'fijnere' werk, voor mensen die houtsnijwerk willen maken bijvoorbeeld. Ook al is 'Houtdoe' officieel nog niet van start gegaan, de eerste klussers -twee dames- staan al te schuren. "Ja wij zijn een soort proefkonijnen", lacht Bernadette Ruesen. " Ze is dolenthousiast over de houten tuinstoel die ze gaat maken. "Ik heb nog nooit met dit soort machines gewerkt, maar ik heb het altijd al eens willen doen."

Veiling

Ruesen is niet de enige die zich al heeft aangemeld. "Er is animo genoeg", weet Beekman. "Bovendien krijgen we hier ook regelmatig een aantal cliënten van zorginstelling Zozijn over de vloer. Dat geeft ons ook wat vaste inkomsten. " De vereniging moet verder rondkomen van lidmaatschappen en giften. "Daarom houden we bij de opening ook een veiling van verschillende houtsnijwerken en houten beelden. We hopen natuurlijk dat daarmee weer wat extra geld in het laatje komt. "

Uiteindelijk hoopt Tonnie Beekman dat er bij Houtdoe op termijn ook projecten gehouden kunnen worden voor oud èn jong. "Dat zou helemaal mooi zijn. Ouderen hebben dan de kennis en de ervaring en jongeren de fysieke handigheid, dat is de perfecte combinatie. "