Bevat Video: Video
Bevat Audio: Audio
Ankeiler: De paniek die vorig weekend ontstond onder woningbezitters aan de Schaapsdrift en omgeving was eenvoudig te voorkomen. Dat zegt Vereniging Eigen Huis.

- De paniek die vorig weekend ontstond onder woningbezitters aan de Schaapsdrift en omgeving was eenvoudig te voorkomen. Dat zegt Vereniging Eigen Huis. VEH stelt dat het de gemeente Arnhem 'had gesierd' als het de inwoners op een andere manier juist had betrokken bij de plannen van de gemeente voor het gebied.

De omwonenden waren boos, emotioneel en radeloos. Volgens buurtbewoners hebben zijzelf om een informatiebijeenkomst moeten vragen, omdat de gemeente dat zelf niet had voorgesteld. Vereniging Eigen Huis (VEH) stelt dat het wel voorstelbaar is dat men schrok van de aankondiging. Volgens Hans André de La Porte van de vereniging voor huizenbezitters is de manier waarop de gemeente Arnhem dit communiceerde te verbeteren.

Lastige brief, voorlichtingsavond te laat

“We kunnen ons heel goed voorstellen dat de aangetekende brief, die heel formeel en juridisch is geschreven, mensen flinke schrik aanjaagt en veel vragen oproept. De reacties zijn dan ook alleszins begrijpelijk. Hier zie je de botsing van twee werelden: de formele, juridisch geformuleerde wettelijke grondslag en de beleving van de huiseigenaren die deze kennis en achtergrond niet hebben en op vrijdag worden geconfronteerd met een aangetekende en verontrustende brief. Het had de gemeente gesierd, en veel onrust en ergernis had voorkomen kunnen worden, wanneer in een bijsluiter een en ander op begrijpelijke wijze wordt uitgelegd, aangevuld met antwoorden op te verwachten vragen. Een voorlichtingsavond komt dan te laat", stelt Hans André de la Porte die op verzoek van RTV Connect de brief doornam met een jurist.

Niet zomaar ineens op straat

Daaruit concludeer VEH dat de gemeente niemand verplicht om op een bepaalde termijn het huis te verkopen. Wel is gevolg van de maatregel dat mensen hun huis níet kunnen verkopen aan de hoogste bieder op de huizenmarkt, want bewoners zullen zich dan allereerst bij de gemeente moeten melden. De la Porte legt uit: ” Op basis van de marktwaarde en een taxatie doet de gemeente dan een bod.”

De woningmarktexpert van de vereniging voor huizenbezitters VEH vertelt in gesprek met presentatrice Eva van den Berg dat de communicatie vanuit het Arnhemse stadhuis beter had gekund.

'Houdt inzet Wvg wel stand voor de rechter?'

Er moet een ‘gegronde reden’ aan het gebruik van deze specifieke wet ten grondslag liggen, om de Wet voorkeursrecht gemeenten te kunnen uitleggen, weet de la Porte. “Hier zou dat een concreet plan moeten zijn voor de ontwikkeling van het gebied. Uit jullie reportages kunnen we niet opmaken dat die plannen nu al zo ver zijn. De bewoners kunnen desgewenst in bezwaar gaan tegen deze wettelijke ‘aanwijzing’ van hun gemeente. Het beste bundelen ze daarvoor hun krachten (in een collectief van belanghebbenden) en als een van hen een rechtsbijstandsverzekering heeft is dat de aangewezen weg.”

Wethouder Bouwkamp: 'Er is nog geen plan'

Wethouder Cathelijne Bouwkamp zei vorige week in reactie op de ontstane onrust en commotie dat ‘er nog geen plan is' met het gebied. In de buurt zelf denken mensen daar anders over. In de buurt wordt volop besproken welke plannen er zouden liggen in de lades op het Arnhemse stadshuis. Wethouder Bouwkamp zegt wel dat het instellen van de Wvg plannen mogelijk maakt in het gebied vlakbij station Presikhaaf. "Er is geen plan", aldus Bouwkamp vorige week in gesprek met RTV Connect.

Een van de bewoners die zijn huis niet zomaar meer aan de hoogste bieder mag verkopen is Jeroen van der Ven. Hij woont al jaren in het huis dat hij nu juist de laatste tijd voor zo'n anderhalve ton heeft laten verspijkeren en opknappen. Nu de grote opknapbeurt en renovatie bijna klaar is, komt de brief van de gemeente Arnhem op een pijnlijk moment voor hem. De Arnhemmer kon de keuken die binnenkort geplaatst wordt niet meer afzeggen, vertelt hij in onderstaande reportage van RTV Connect.

VEH: 'Arnhem, wees coulant'

Volgens de belangenvereniging voor huizenbezitters is het nog geen uitgemaakte zaak dat de maatregel zomaar stand zou houden, mocht het tot een rechtszaak komen. “Als de aanwijzing in dat geval stand houdt, dan roept VEH de gemeente op om coulant om te gaan met mensen die hun woning om wat voor reden dan ook besluiten te verkopen en hen een snel en genereus bod te doen zodat daar geen lange discussie over hoeft te ontstaan”, aldus De La Porte.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel