Ankeiler: Tegen drie Arnhemse terreurverdachten zijn donderdag in hoger beroep straffen tot 20 jaar cel geëist.

- Tegen drie Arnhemse terreurverdachten zijn donderdag in hoger beroep straffen tot 20 jaar cel geëist. Justitie denkt dat de mannen bezig waren met de voorbereiding van een bloedige aanslag in Nederland.

De rechtbank Rotterdam veroordeelde de mannen in oktober 2020 tot celstraffen tussen de 10 en 17 jaar. Drie van hen - onder wie hoofdverdachte Hardi N. - trokken hun hoger beroep in en legden zich neer bij de opgelegde celstraffen. Shevan A., Morat M. en Wail el A. gingen wel in beroep.

De vermoedelijke terreurcel werd opgerold door een undercoveroperatie. De verdachten werden gearresteerd op het Limburgse vakantiepark, waar ze in het bijzijn van politie-infiltranten bomvesten pasten en met onklaar gemaakte kalasjnikovs oefenden. Die undercoveractie is uitgebreid gefilmd met verborgen camera's.

'Je moet er werkelijk niet aan denken'

"Wat nou als de verdachten buiten het zicht van politie en justitie aan dit oorlogstuig waren gekomen. Je moet er werkelijk niet aan denken", zei de advocaat-generaal. Hij sprak van 'het script van een onwaarschijnlijk slechte film'.

De advocaat-generaal haalde meerdere afgeluisterde gesprekken en chats aan waarin de verdachten met elkaar over de (martelaars)dood en het paradijs spraken. Op camerabeelden is hoofdverdachte Hardi N. te zien nadat hij mailcontact heeft gehad in een belwinkel met de infiltrant. "Het treft mij iedere keer weer dat het jonge dochtertje van N. hierbij aanwezig is. Dat iemand zijn dochtertje meeneemt als hij dit soort plannen aan het smeden is."

Zie ook: