Bevat Video: Video
Ankeiler: Met het leggen van een bloemenkrans en het in acht nemen van twee minuten stilte is het wegvoeren van duizenden Joden uit Arnhem herdacht.

- Met het leggen van een bloemenkrans en het in acht nemen van twee minuten stilte is het wegvoeren van duizenden Joden uit Arnhem herdacht. Bij het Joods Monument werden woensdagmiddag niet alleen kransen gelegd, maar ook steentjes. 'Een Joodse traditie', vertelt een nabestaande.

De herdenking op 4 mei om 14:00 uur is een initiatief van de Stichting Viering Nationale Feest- en Gedenkdagen. Volgens Bert de Jongh is het cruciaal dat wordt stilgestaan bij de weggevoerde Arnhemmers. "Vier mei is voor ons de dag van kransleggingen. We leggen op vijf monumenten kransen in Arnhem en omgeving. Om 20:00 uur gebeurt dat bij het grote moment op het Audrey Hepburnplein met aansluitend het herdenkingsconcert in de Eusebiuskerk."

Steentjes op het monument

Na de officiële kranslegging legt Mirjam Joachimsthal kiezelsteentjes op het Joodse Monument. "Dit is een Joodse traditie," vertelt ze in gesprek met streekomroep RTV Connect. De herdenking is van groot belang voor haar. Ze vertelt dat in de oorlog meer dan zestig familieleden zijn afgevoerd, ze kwamen nooit meer terug. Het herdenken is dan ook erg belangrijk voor haar, vertelt ze. "Dit raakt mij diep in mijn ziel."

Kijkt u naar de videoreportage:

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel