Bevat Video: Video
Ankeiler: Huizenbezitters van de Arnhemse Schaapdrift en omgeving komen vanavond in grote aantallen naar de gemeenteraadsvergadering over de toekomst van hun buurt.

- Huizenbezitters van de Arnhemse Schaapdrift en omgeving komen vanavond in grote aantallen naar de gemeenteraadsvergadering over de toekomst van hun buurt. Op het Arnhemse stadhuis spreekt de gemeenteraad over het definitief toepassen van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg). Buurtbewoners willen zich verweren tegen het voorstel. Tijdens de raadsvergadering van woensdagavond krijgen meerdere bewoners van de Schaapsdrift de gelegenheid om hun verhaal te doen.

De huizenbezitters hebben dan ook gezamenlijk een advocaat in de arm genomen. Het voorstel van het stadsbestuur om de Wvg toe te passen maakt het huiseigenaren onmogelijk hun huis op de vrije markt te verkopen aan de hoogste bieder. Bij verkoop moeten zij hun woning aanbieden aan de gemeente.

Voorlopig voorkeursrecht

Het college van burgemeester en wethouders besloot op 8 maart tot een voorlopige toepassing van de Wvg voor een periode van drie maanden. Het is aan de gemeenteraad om het voorkeursrecht definitief te maken. De gemeente wil met het toepassen van het zware middel voorkomen dat de ontwikkeling ‘stagneert of op voorhand onmogelijk wordt gemaakt’. Daarmee wil de gemeente prijsspeculatie voorkomen, zo wordt duidelijk uit het voorstel dat het stadsbestuur voorlegt aan de gemeenteraad.

Meningen vormen

Raadsleden lieten zich onlangs rondleiden op uitnodiging van de buurt, aangezien de partijen deze periode hun mening vormen. De gemeente wil de in 2012 vastgestelde Structuurvisie Arnhem 2020 – 2040 weer intrekken voor het deel rondom de Schaapsdrift. Volgens het voorstel dat de raad nu wordt voorgelegd ‘leent het gebied zich dus voor nieuwe ontwikkeling tot een stedelijk gemengd gebied met wonen, werken, maatschappelijke voorzieningen en zorg’. Wethouder Cathelijne Bouwkamp stelde eerder dat toepassing van het voorkeursrecht 'niet anders kan'. In gesprek met streekomroep RTV Connect zei ze dat er nog ‘geen plan’ is voor het gebied.

RTV Connect was erbij toen raadsleden zich lieten rondleiden door de Schaapsdrift:

Geen plan?

Volgens vereniging Eigen Huis is het nodig dat er een plan is om het middel van het voorkeursrecht toe te passen. Het college van B&W wil de komende periode verder met de ‘gebiedsuitwerking’ voordat de kaders voor het bestemmingsplan/omgevingsplan worden opgesteld. Volgens bewoners van de Schaapsdrift en omgeving wordt het woensdagavond druk op het Arnhemse stadhuis met belanghebbenden en belangstellenden.

Lees ook: Gedwongen verkoop aan gemeente: 'Heb zeker anderhalve ton aan huis verbouwd'

De aankondiging van de maatregel zorgde voor veel onrust onder bewoners. Via aangetekende brief werd de Wvg aangekondigd. De brief werd op een vrijdagavond bezorgd, waardoor veel huizenbezitters dat weekend met veel vragen zaten. Volgens de huizenbezitters moesten zij de maandag daarop zelf vragen om een informatieavond over de kwestie.

Wethouder Cathelijne Bouwkamp reageerde eerder op de onrust die ontstond na het versturen van de aangetekende brief:

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.