- Geschreven door Arjan Hoefakker
Huizenbezitters ten einde raad: 'We worden financieel gegijzeld'
- Bevat Video: Video
- Lead image 1:
- Lead image TXT 1: Wethouder Cathelijne Bouwkamp luistert naar de insprekers. Foto: RTV Connect / Arjan Hoefakker
- Lead image 2:
- Lead image TXT 2: Huisenbezitters ten einde raad in de raadzaal. Foto: RTV Connect / Arjan Hoefakker
- Ankeiler: Huiseigenaren van de buurt rondom de Arnhemse Schaapsdrift en omgeving houden gemengde gevoelens over aan de raadsvergadering van woensdagavond.

ARNHEM - Huiseigenaren van de buurt rondom de Arnhemse Schaapsdrift en omgeving houden gemengde gevoelens over aan de raadsvergadering van woensdagavond. Daar mochten zij inspreken over de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg). Het college van burgemeester en wethouders maakte begin maart bekend dat honderden huizenbezitters in de wijk Plattenburg bij verkoop hun huis alleen nog maar mogen aanbieden aan de gemeente.
De gemeenteraad moet besluiten of die wet vanaf volgende maand definitief wordt. De raadsleden kregen de gelegenheid vragen te stellen aan de bewoners en aan de wethouder. In de raadszaal zaten tientallen bewoners om het debat bij te wonen. Ze luisterden en hielden bordjes omhoog met de leus: ‘Gooi Plattenburg niet plat’. Ook andere insprekers spreken over de gevolgen voor hen. “We worden eigenlijk financieel gegijzeld.”
Tekst gaat verder onder de video.
Op 8 maart besloot het stadsbestuur om voor een periode van drie maanden het voorkeurrecht te vestigen op huizen in de buurt rondom station Presikhaaf. Volgens een van de huiseigenaren is het leven sinds die dag totaal anders. Bewoners vertellen dat hun leven op de kop staat sinds de aangetekende brief van de gemeente bij hen werd bezorgd. Aan verweren tegen de Wvg hebben zij nu een dagtaak. "En dan zijn we hier ook de komende twintig jaar nog niet vanaf. Ik had ook hele andere plannen dit voorjaar, maar wij zijn hier nu dagelijks mee bezig."
Van participatie lijkt geen sprake, zo klinkt het tijdens meerdere betogen van de insprekers. Het beeld ontstaat dat hun bezwaren en zienswijzen koud en zonder empathie van tafel worden geveegd door ambtenaren. Dat het allemaal diep ingrijpt op mensenlevens zou niet te merken zijn aan de opstelling van ambtenaren, zo klinkt het.
Mensenlevens op de kop
Helemaal gehoord voelen de Arnhemmers zich niet na afloop van de vergadering. "Misschien is deze raadsvergadering ook wel gewoon een theatershow", reageert een bewoner na afloop van de avond. Anderen zeggen zich nu wel meer gehoord te voelen en hoop te houden dat er in het stadhuis nu meer het besef ontstaat dat het voorkeursrecht diep ingrijpt op mensenlevens.
'Wij gaan niet om tafel om mee te werken aan sloop van eigen huis'
De bewoners die inspreken vertellen dat er van participatie geen sprake is. “Wij gaan niet met jullie om tafel om mee te werken aan het platschuiven van onze eigen huis”, vertelt Christian Smit. Hij is een van de bewoners van de Schaapsdrift en spreekt namens twaalf straatgenoten. Samen namen zij een advocaat in de arm om zich te verweren tegen het voorkeursecht dat het huizenbezitters onmogelijk maakt om hun huis in de vrije markt te verkopen.
De gemeenteraadsvergadering loopt uit en besloten wordt dat er nog een avond moet worden ingeruimd om raadsleden hun vragen te laten stellen aan de wethouder.
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.