Afdrukken
Ankeiler: Met regelmaat sluit de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch een pand vanwege drugshandel, illegale gokpraktijken of het kweken van wiet.

- Met regelmaat sluit de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch een pand vanwege drugshandel, illegale gokpraktijken of het kweken van wiet. Maar panden sluiten van verhuurmakelaars die bereid zijn om te discrimineren met hun woningaanbod, daar is volgens hem geen juridische basis voor.

DENK en de SP hadden namelijk een voorstel ingediend om de burgemeester daartoe op te roepen. Uit onderzoek bleek dat verhuurmakelaars op grote schaal willen discrimineren op de woningmarkt. 48 procent vond het geen probleem om onderscheid te maken richting mensen met een niet-westerse migratieachtergrond. Als het gaat om seksuele geaardheid, bleek zelfs 69 procent van hen bereid te discrimineren.

Ondernemers die dat soort crimineel gedrag vertonen, moeten 'keihard worden aangepakt', vindt Yildirim Usta (DENK). Het gaat hem ook om de preventieve werking van het 'naming and shaming' die een pandsluiting met zich meebrengt. "Dan denk je wel twee keer na als iemand je vraagt om te discrimineren."

'Opdonderen'

Veel partijen vonden het een sympathiek voorstel. "Slechte verhuurders en verhuurmakelaars moeten opdonderen", was Giovanni Visser (PvdA) duidelijk. "En als we hun panden kunnen sluiten: graag."

Maar nadat Marcouch aangaf dat hij daar simpelweg de bevoegdheid niet voor heeft, werd het voorstel toch weggestemd. "In dat soort gevallen gaat het om drugsdelicten of een ernstig gevaar", sprak de burgemeester. "Anders zou ik heel veel locaties kunnen sluiten omdat daar strafbare feiten plaatsvinden. En dat is niet zo."

'Ernstig misdrijf'

Wel noemde Marcouch discriminatie een 'ernstig misdrijf'. "Het is vernietigend, omdat je uitsluit om wie mensen zijn." En hoewel het sluiten van panden geen optie is, kan discriminatie natuurlijk worden aangepakt via het strafrecht, legt Marcouch uit. Ook wijst hij op nieuwe wetgeving die eraan komt en meer mogelijkheden moet bieden om slechte verhuurders aan te pakken.

Zie ook: Volop discriminatie op de woningmarkt: 70 procent wijst huurders af op geaardheid

Deel dit artikel