Bevat Video: Video
Ankeiler: De SP in de Tweede Kamer wil dat minister Hugo de Jonge een stokje steekt voor het plan van het Arnhemse stadsbestuur om via de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) tientallen woningen in bezit te krijgen rondom treinstation Presikhaaf.

- De SP in de Tweede Kamer wil dat minister Hugo de Jonge een stokje steekt voor het plan van het Arnhemse stadsbestuur om via de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) tientallen woningen in bezit te krijgen rondom treinstation Presikhaaf.

Het college van burgemeester en wethouders wil het ingrijpende middel gebruiken om op die plek in de toekomst ooit meer huizen te bouwen. Als de gemeenteraad instemt met het omstreden plan gaat de wet drie jaar gelden in het aangewezen gebied rondom de Schaapdrift.

De Tweede Kamerfractie van de SP wil weten aan welke voorwaarden gemeenten moeten voldoen om het zware middel te gebruiken tegen huiseigenaren. De wet maakt het zo'n 150 inwoners van Arnhem onmogelijk hun huis aan de hoogste bieder te verkopen. Bij verkoop mogen zij het pand allereerst alleen aan de gemeente aanbieden.

De SP stelt de Tweede Kamervragen naar aanleiding van berichtgeving van dagblad De Gelderlander en streekomroep RTV Connect. Bewoners van de Schaapsdrift en omliggende straten vrezen dat het plan met een nipte meerderheid door de raad komt vanwege de samenstelling van het nieuwe college van burgemeester en wethouders.

Onrust

De partij vraagt de minister of hij op de hoogte is van de onrust over deze kwestie. Sandra Beckerman stelt dat er terughoudendheid moet zijn als de overheid zulke zware middelen gebruikt tegen inwoners. Ze vraagt Hugo de Jonge zijn oordeel te geven over aanpak van het Arnhemse stadsbestuur. Het voorkeursrecht wordt volgens de SP in Arnhem veel te gemakkelijk aangewend en de partij vreest dat meer gemeenten dit voorbeeld zullen volgen vanwege grote woningnood in Nederland.

Volgens wethouder Cathelijne Bouwkamp is het voorkeursrecht weliswaar een zwaar middel, maar 'kan het niet anders'. Volgens haar is er nog geen concreet plan. Speculanten moeten worden geweerd, vertelde zij eerder in gesprek met RTV Connect.

Zeggenschap

De SP stelt dat de voorkeur zou moeten uitgaan naar een aanpak waarbij bewoners zeggenschap hebben over de toekomst van hun buurt, 'in plaats van het bovenaf opleggen met verstrekkende gevolgen voor bewoners'. Beckerman schrijft dat het doel de middelen in Arnhem niet heiligt en vraagt de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening:

"Wat vindt u ervan dat de Wet Voorkeursrecht Gemeenten is opgelegd op de woonwijk Schaapsdrift en omgeving in Arnhem, terwijl er nog geen plan ligt voor het gebied en de betreffende wethouder niet kan aangeven welke alternatieven zijn afgewogen die minder verstrekkende gevolgen voor bestaande bewoners hebben?"

Een bewoner van de Schaapsdrift vertelde eerder dat hij het afgelopen jaar juist veel geld heeft gestoken in het verbouwen van zijn huis en tuin. Hij wil niet dat zijn huis gesloopt wordt als de renovatie bijna achter de rug is.

De gemeenteraad van Arnhem vergaderde de afgelopen drie weken urenlang over het voorstel. Woensdagavond kan het spannend worden bij de stemming. Vorige maand leidden huiseigenaren gemeenteraadsleden rond door de buurt. De huizenbezitters zeggen woensdagavond massaal naar het Stadhuis te gaan om te zien in hoeverre die rondleiding zinvol was.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.