Ankeiler: Dat Arnhemmers straks toch weer moeten gaan betalen per afvalzak, wordt door de nieuwe coalitiepartners niet uitgesloten.

- Dat Arnhemmers straks toch weer moeten gaan betalen per afvalzak, wordt door de nieuwe coalitiepartners niet uitgesloten. De hoeveelheid restafval moet naar beneden. Als dat niet snel genoeg gaat, zijn er andere prikkels nodig en moet er wellicht weer betaald worden via de afvalpas, vinden GroenLinks, D66, Arnhem Centraal, PvdA, Partij voor de Dieren en Volt.

En dat is een nogal heikele kwestie. De invoering van diftar deed veel stof opwaaien. Allereerst omdat de stad er door de vele afvaldumpingen alleen maar vervuilder op zou worden. Er werd een referendum afgedwongen, waarna de burgers ervoor kozen te stoppen met het afvalsysteem en de containers weer van het slot te halen. Hoewel een meerderheid van de gemeenteraad voorstander was van diftar, werd de wens van het volk gerespecteerd en ging er een streep doorheen. Dat het referendum straks alsnog genegeerd wordt, behoort dus tot de mogelijkheden volgens de coalitieafspraken.

'Eerlijke boodschap'

Wethouder Bob Roelofs zal de komende jaren opnieuw uitvoering mogen geven aan dat afvalbeleid. De komende twee jaar gaat hij dat evalueren en 'de discussie met de stad aan', legt hij uit. Dat herinvoeren van diftar niet wordt uitgesloten, noemt Roelofs 'de eerlijke boodschap'.

Over twee jaar wil hij de balans opmaken richting 'de grote opdracht die we hebben om dat restafval terug te dringen'. Die is inderdaad fors. De coalitie wil zich houden aan de afspraken om dat van 200 kilo per huishouden nu, in 2025 verlaagd te hebben naar 30 kilo. De komende tijd moet dat gebeuren met 'preventie, gedragsverandering en bewustwording'. Dat lijkt op voorhand een hele klus. En bij onvoldoende resultaat zouden 'maatregelen noodzakelijk' zijn. Diftar is dan weer een optie. Ook nascheiding wordt genoemd, waarbij voornamelijk de afvalwerker scheidt in plaats van de burger.

De stad heeft zich inderdaad in een referendum tegen diftar uitgesproken, realiseert Roelofs. "Maar het was 53 tegenover 47 procent" relativeert hij die uitslag. "Het geluid van beide kanten is dus wat voor te zeggen." Om daar dan nog een keer 'de lat langs te leggen om te kijken of de beste weg wordt bewandeld', vindt Roelofs verstandig.

'Referendum is groot goed'

Dat de politiek het dan bepaalt en niet de burger, is volgens Roelofs niet waar omdat hij inwoners bij zijn voorstel wil betrekken. Of het referendum dat er al ligt uiteindelijk het volk niet veel beter vertegenwoordigt dan de inwoners die hij daar de komende tijd over gaat spreken? En dus alleen genegeerd zou mogen worden via een nieuw referendum? "Dat is niet aan mij", stelt Roelofs. "Dat kunnen Arnhemmers zelf doen. Dat recht is er. Dat is een groot goed in deze stad en kan dus ook een optie zijn."

Roelofs krijgt dus nog even de tijd om een bende te maken van het afvalbeleid en mag dan doorgaan met het invoeren van diftar, is de conclusie van SP'er Gerrie Elfrink die het initiatief nam voor het afvalreferendum.

Coalitiepartijen GroenLinks en Partij voor de Dieren zijn altijd al uitgesproken voorstanders van diftar geweest. D66 was dat ook, maar was eerder heel duidelijk dat zij het referendum zouden respecteren. Ook PvdA deed dat. Volt geeft aan zelfs tegen diftar te zijn en liever naar alternatieven als nascheiden te kijken.

'Stok achter deur'

Maar mocht het onvoldoende lukken de hoeveelheid afval omlaag te brengen, moeten drastischer maatregelen worden genomen, legt fractievoorzitter Niels Scholten uit. "Dan is diftar een van de opties. Maar nascheiding dus ook, of wellicht zijn er in afvalland nog betere technieken verzonnen. Diftar is dus geen automatisme en heeft alles behalve de voorkeur, maar het is wel een stok achter de deur om door te pakken."

Toch zijn de Arnhemmers in het referendum duidelijk geweest, erkent Scholten. "Dus wat Volt betreft, wordt het geen diftar."

Zie ook:

Aan deze beloftes mogen we de Arnhemse wethouders houden

Het laatste nieuws over duurzaamheid in Gelderland