Lead image 1:
Lead image TXT 1: foto Peggy Blaauw Go Clean de Liemers. Foto: Peggy Blaauw Go Clean de Liemers
Ankeiler: Go Clean de Liemers strijdt vandaag samen met andere vrijwillige zwerfafvalonderzoekers bij de Tweede Kamer tegen het gebruik van filters in sigaretten.

- Go Clean de Liemers strijdt vandaag samen met andere vrijwillige zwerfafvalonderzoekers bij de Tweede Kamer tegen het gebruik van filters in sigaretten. Ze overhandigen in Den Haag een rapport aan de commissie Infrastructuur en Waterstaat waarin staat hoe schadelijk de peukenresten zijn voor het milieu. In het rapport staan ook mogelijke oplossingen om de filters te weren uit de natuur.

Go Clean de Liemers strijdt al langer voor een verbod op de sigarettenfilters. En ook uit het onderzoeksrapport van de gezamenlijke organisaties komt nu de conclusie: haal het filter van de sigaret af. "De meeste sigarettenfilters bevatten namelijk chemicaliën en plastic, waardoor ze niet afbreekbaar zijn", aldus Peggy Blaauw van Go Clean de Liemers. "Dit is dus erg schadelijk voor het milieu. " Daarnaast zijn de restjes nicotine en metalen die uit de filters lekken giftig voor flora en fauna.

Opruimen is duur

In 2020 werden in Nederland ongeveer 9,5 miljard sigaretten verkocht. Volgens Peggy Blaauw is de schatting dat tweederde van deze resten -dus ongeveer 6,3 miljard- elk jaar als zwerfafval op straat belandt.

foto Peggy Blaauw Go Clean de Liemers - Foto: Peggy Blaauw Go Clean de Liemers

Afgelopen jaar hebben vrijwilligers van onder andere Go Clean de Liemers 6 weken lang 200 verschillende locaties onderzocht op de hoeveelheid filters die op straat en in de natuur werden aangetroffen. Gemiddeld genomen werden er per week zo'n 26 sigarettenfilters per 100 vierkante meter gevonden. Om zo min mogelijk schade te krijgen aan de natuur zouden de filters wekelijk opgeruimd moeten worden. "Maar dit kost de overheid ontzettend veel geld. "

De roker verandert niet

Bovendien is het volgens de vrijwillige onderzoekers lastig om de roker zelf te veranderen. "Ongeveer driekwart van alle mensen gooit peukenresten gewoon op de grond of in de natuur, ook als er een asbak in de buurt is." De gezamenlijke organisaties pleiten dan ook voor een verbod op de filters in sigaretten.

Zie ook: Blijdschap om mogelijk verbod op plastic sigarettenfilters: 'Opruimen is onbegonnen werk'