Afdrukken
Ankeiler: Voor luiers, incontinentiemateriaal en menstruatiemiddelen zouden inwoners uitwasbare alternatieven moeten gebruiken.

- Voor luiers, incontinentiemateriaal en menstruatiemiddelen zouden inwoners uitwasbare alternatieven moeten gebruiken. Dat vindt een ruime meerderheid van de Arnhemse gemeenteraad. Dat moet helpen de afvalberg te verminderen. En mocht je daar niet toe bereid zijn, kun je in elk geval zorgen dat het gerecycled wordt en niet tussen het restafval komt, legt Muriël Simonis (GroenLinks) uit.

Dus gaat de gemeente voorlichting geven om het uitwassen van de uitwerpselen en afscheidingen te 'stimuleren en faciliteren'. Ook wordt onderzocht hoe het recyclen van het opvangmateriaal kan worden gestimuleerd.

Luiersubsidie

Er moet volgens Simonis in de uitwerking van het besluit gekeken worden wat 'passend en haalbaar' is. Daarbij kan worden gedacht aan subsidie voor uitwasbare luiers, die onder de streep goedkoper zouden zijn maar in de eerste aanschaf duurder. Ook is een dienst mogelijk om de luiers op te halen en uit te wassen, weet Simonis.

Ze snapt dat mensen daar moeite mee kunnen hebben, maar het is ook maar net wat je gewend bent, stelt het raadslid. "Je veegt toch ook je eigen billen af."

Simonis ziet wel dat steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in deze uitwasbare alternatieven. "Menstruatiemiddelen zijn inmiddels ook gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt en drogist." Sommige inwoners zullen het uitwassen van menstruatiemiddelen een 'lastig idee' vinden, realiseert Simonis. "Het wordt ook vaak nog als taboe gezien, maar het is een natuurlijk proces."

'Wil dat niet in intiemste delen'

Zelf ervaart ze het juist als een uitkomst. De cups die je in kunt brengen, vangen namelijk meer bloed op waardoor je minder snel doorlekt, legt Simonis uit. In normale tampons zit bovendien veel gebleekt materiaal, weet zij.

"Dat wil ik eigenlijk helemaal niet in een van mijn intiemste delen stoppen. Bovendien heb je die cups altijd bij je." Ook zijn er inlegkruisjes die je even in een zakje kunt doen om vervolgens thuis te wassen, vertelt Simonis.

'Geen katoenen luiers meer'

Als het gaat om luiers zijn er volgens haar al helemaal enorme milieuwinsten te behalen. Een kind verbruikt namelijk 'een zeecontainer aan luiers' voor het zindelijk is, weet zij. "Daar bestaan tegenwoordig hele slimme concepten voor. Dat zijn niet meer de katoenen luiers van vroeger, maar echt mooie broekjes. Bovendien zijn daar inlegstukken bij, waarmee je de ontlasting direct weg kunt gooien."

Ook worden kinderen eerder zindelijk van uitwasbare luiers omdat ze voelen dat ze plassen, voegt Simonis nog toe.

Mochten ouders dat allemaal niet zien zitten, hoopt Simonis hen in elk geval te stimuleren om hun zak met luiers bijvoorbeeld even in te leveren bij de kinderopvang, waar het gerecycled kan worden.

Er zullen mensen zijn die het allemaal vies vinden en weerstand voelen, beseft Simonis. Door erover te praten wil zij ervoor zorgen dat het normaler wordt. "Het hoeft niet direct stadsbreed. Het is een begin."

'Niet terug naar jaren 60'

VVD-raadslid Rebin Maref liet zich kritisch uit over dit onderwerp. "Wij willen niet terug naar de jaren 60, maar vooruit in de 21e eeuw. Er zijn bedrijven die luiers recyclen, dus laat mensen zelf kiezen welke luier ze gebruiken. Wij moeten echte oplossingen zoeken voor ons afvalprobleem en dat is wat de VVD betreft inzetten op nascheiding."

Zie ook: Alle artikelen over duurzaamheid in Gelderland

Deel dit artikel