Afdrukken
Ankeiler: Het is belangrijk dat er voor hoog- en andersbegaafden voldoende onderwijsaanbod in of rondom Arnhem is. Dat spraken de partijen af in hun coalitieakkoord.

- Het is belangrijk dat er voor hoog- en andersbegaafden voldoende onderwijsaanbod in of rondom Arnhem is. Dat spraken de partijen af in hun coalitieakkoord. Ook wordt er deze bestuursperiode 500.000 euro per jaar extra uitgetrokken voor het 'versterken van kansengelijkheid rond het onderwijs'.

Lea Manders van Arnhem Centraal bracht het naar de onderhandelingstafel, naar aanleiding van de berichtgeving van Omroep Gelderland over het onderwerp, geeft zij aan. "Ik herkende het thema zo goed vanwege mijn eigen zoon", zegt ze. Manders was 'zeer teleurgesteld' dat deze kinderen ook nu nog vaak de juiste begeleiding missen. "En vervolgens afhaken."

Omroep Gelderland bracht onder meer het verhaal van de inmiddels 7-jarige Duane die al op drie scholen vastliep. De zorginstelling waar hij vervolgens heen ging, sloot onlangs haar deuren. Uit de vele reacties die hierop volgden, kwamen nog verschillende andere schrijnende verhalen over hoogbegaafdenproblematiek aan het licht. In Gelderland zouden 20.000 van hen 'aan de onderkant van de maatschappij bungelen'.

Naast dat dit aanleiding was om hier via de coalitieafspraken voor de komende vier jaar richting mee te geven aan het beleid, wordt er begin juli een rondetafelgesprek gehouden in de Arnhemse gemeenteraad. Daarbij wil de raad in gesprek met verschillende specialisten en ervaringsdeskundigen. Manders overweegt om op basis van die input een initiatiefvoorstel te gaan maken.

'Grote stap'

Volgens Aranka, de moeder van Duane, is het opnemen van hoogbegaafdenonderwijs in het coalitieakkoord 'enorm belangrijk'. "Het zijn een paar zinnen. Maar er in komen en zo specifiek benoemen, is een grote stap."

Tania Broekhuisen is de eigenaresse van zorginstelling de Biotoop voor vastgelopen hoogbegaafden, die onlangs sloot. Ook zij vindt het een belangrijke stap, maar is wel benieuwd naar 'echte acties'.

Die zullen moeten komen van Nermina Kundic, de wethouder die in het nieuwe college onderwijs in haar portefeuille heeft gekregen. Zij zegt hier 'zo haar idee├źn over te hebben'. "Maar ik wil ook zien wat er nu in Arnhem allemaal op dit gebied is. Ik kom er zeker op terug."

Zie ook:

Deel dit artikel