Afdrukken
Ankeiler: Het aantal locaties waar schoolgaande jongeren snel een ongezonde hap kunnen scoren, is fors toegenomen.

- Het aantal locaties waar schoolgaande jongeren snel een ongezonde hap kunnen scoren, is fors toegenomen. Het aanbod van fastfood op 5 minuten van het schoolplein is in de afgelopen 10 jaar bijna verdubbeld. En dat is ‘shocking’, aldus staatssecretaris Maarten van Ooijen van gezondheidspreventie.

In de Arnhemse wijk de Paasberg vinden de leerlingen van het Beekdal Lyceum een Jumbo op nog geen vijf minuten lopen. In de supermarkt is het tijdens de pauzes een komen en gaan van leerlingen. "Het wordt ons moeilijk gemaakt een gezonde keuze te maken, ik ga elke pauze naar de Jumbo", zegt een scholier.

Op loopafstand van de nieuwe locatie van het RijnIJssel aan de Velperweg heeft Albert Heijn begin dit jaar een nieuwe vestiging geopend. De supermarkt is weliswaar gevestigd in appartementencomplex High Park, maar de leerlingen van de MBO-school hoeven alleen de straat maar over te steken voor een snack. Het aantal supermarkten in de buurt van een school is in de afgelopen tien jaar met 26 procent toegenomen, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksplatform Pointer.

Maatregelen tegen fastfoodlocaties

Staatssecretaris Van Ooijen heeft aangekondigd dat hij maatregelen wil nemen tegen de explosieve toename van fastfoodlocaties in de buurt van scholen. De makkelijke verkrijgbaarheid van ongezond eten draagt volgens deskundigen bij aan het oplopende overgewicht en ziektes als diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel