Ankeiler: Corona laait weer op. Het logische gevolg is dat meer stokjes de neus ingaan. Zo ook bij de teststraten in Gelderland.

- Corona laait weer op. Het logische gevolg is dat meer stokjes de neus ingaan. Zo ook bij de teststraten in Gelderland. Het aantal bezoekers bij de testlocaties van GGD Noord- en Oost-Gelderland is met ongeveer 75 procent toegenomen sinds een kleine maand geleden.

Ook bij de andere twee GGD's in Gelderland (Midden en Zuid) is er een toename, blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland. Marije Wisselink van GGD Gelderland-Midden merkt nog niet dat er weer 'ouderwets' lange rijen in de teststraten staan, maar weet wel dat het drukker is. "Er is een toename van 28 procent sinds twee weken terug. Wij hebben twee weken terug 666 testen gedaan. Dit is een heel klein deel van het aantal testen in de coronapiek begin februari. Toen zaten we op 40.000."

Dit grote verschil is niet moeilijk te verklaren volgens Wisselink. "Het aantal besmettingen was vele malen hoger rond begin februari en in de tussentijd kwam de zelftest op de markt. Het is nu niet meer nodig om bij een positieve zelftest nog een bevestigingstest te laten doen bij de GGD."

Lager dan landelijk gemiddelde

Bij GGD Midden-Gelderland is het aantal testen met ruim een kwart gestegen sinds twee weken geleden, vergeleken met de vier weken daarvoor. Dit aantal is minder dan het landelijk gemiddelde van 40 procent. Wisselink legt hoe dat komt: "In het verleden dook corona eerder op in andere delen van het land dan in Gelderland. Dat zagen we bijvoorbeeld met de omikron-variant. Dit zou een oorzaak kunnen zijn, maar er is geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan."

Afspraak

Het verschilt per GGD of het maken van een afspraak voor een test verplicht is. Bij de locatie van GGD Gelderland-Zuid in Nijmegen is het 's ochtends niet nodig, terwijl bij GGD Gelderland-Midden een afspraak noodzakelijk is.

Wie in aanmerking komt voor een test bij de GGD zijn zorgmedewerkers, mensen die wonen in een verpleeghuis of andere instelling met kwetsbare personen (70+ of met een ernstige afweerstoornis), thuis wonen en naar een dagbesteding gaan voor kwetsbare personen, geen zelftest kunnen doen, of een herstelbewijs nodig hebben.

Zie ook: Corona is nog niet weg, dit zijn de regels en adviezen die nu gelden

Zie ook: andere verhalen over corona in ons dossier

Deel dit artikel