Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: opgravingen Herwen. Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: Professionele archeologen, maar ook amateurarcheologen en andere vrijwilligers, hielpen de afgelopen maanden in Herwen met het blootleggen van een compleet Romeins heiligdom, met tempels en altaren.

- Professionele archeologen, maar ook amateurarcheologen en andere vrijwilligers, hielpen de afgelopen maanden in Herwen met het blootleggen van een compleet Romeins heiligdom, met tempels en altaren. De bijzondere opgraving kwam in eerste instantie bij toeval aan het licht doordat amateurarcheologen bij de kleiafgraving mochten zoeken en stuitten op een Romeinse weg. Jos van Nistelrooy uit Zevenaar was één van hen.

Jos glundert van oor tot oor als hij rondloopt tussen de vele vondsten. Hij stond aan de wieg van dit alles. "Maar zo voelt het niet hoor", lacht de amateurarcheoloog. Ik ga wel vaker met andere vrijwilligers op zoek naar bijzondere dingen bij de kleiafgraving, dus het had ook iemand anders kunnen zijn."

Van Nistelrooy is sinds 2008 lid van de vereniging AWN en heeft zodoende toestemming om op bepaalde plekken te mogen graven. "Sinds vijf jaar ben ik gepensioneerd en ben ik een stuk actiever geworden met amateurarcheologie. "

'Archeologie college'

Jos van Nistelrooy vond eerder in de klei van Herwen al wat kledingspelden en enkele dakpannen. "Maar toen ik een meterslange laag van kiezelstenen ontdekte, dacht ik hé, dat zou weleens een Romeinse weg kunnen zijn. Toen heb ik meteen aan de bel getrokken bij de Rijksdienst voor het
Cultureel Erfgoed, want dat is uniek."

Professionele archeologen maakten eerste enkele proefsleuven en al snel werd duidelijk dat het iets heel groots betrof. Jos en ook andere vrijwilligers zijn betrokken bij het onderzoek en mochten meehelpen met bijvoorbeeld het opgraven en het schoonmaken van de vondsten. "We hebben samengewerkt met elkaar. Bovendien konden we allerlei vragen stellen aan de beroepsarcheologen en riepen ze ons er ook bij als er iets unieks was gevonden. Eigenlijk hebben we daar constant 'archeologie college' gehad, in het veld. Echt heel bijzonder."

opgravingen Herwen - Foto: Omroep Gelderland

Topstukken in museum

Dat de opgravingen nu zelfs van internationaal belang blijken te zijn, had Jos niet durven dromen: "Het is fantastisch dat van al die vondsten nu een compleet verhaal te maken is, en daar kunnen wij als amateurs dan ook weer van genieten."

Vanaf vrijdag is een selectie al te bewonderen in het Valkhof Museum in Nijmegen. "Ik heb een museumjaarkaart, dus ik kan er zo naar toe", lacht Van Nistelrooy. "Maar het is extra bijzonder dat ik dan kan zeggen: ik was erbij toen het werd opgegraven."

Een volgend projectje heeft Jos nog niet: "Eerst dit maar eens laten bezinken. Ik denk dat het besef nog moet indalen hoe uniek dit eigenlijk is. Zoiets maak je maar zelden mee, of je nu amateur bent of beroeps."

Zie ook: