- Onder toeziend oog van zo'n 200 mensen, onder wie veel kinderen, is woensdagavond bij het Arnhemse oorlogsmonument op het Audrey Hepburnplein stilgestaan bij de Oekraïense oorlogsslachtoffers.

Die dag is niet toevallig gekozen. 22 juni markeert namelijk de start van de Tweede Wereldoorlog voor Oekraïne. President Zelensky zou zijn landgenoten dan ook hebben opgeroepen op deze dag de slachtoffers in de huidige oorlog met Rusland te herdenken.

En dus namen een aantal van de Oekraïners die nu op cruiseschepen langs de Arnhemse Rijnkade verblijven het initiatief om opvolging te geven aan die oproep. Vanaf 20.00 uur werden er kaarsen en bloemen bij het monument gelegd. Er waren sprekers in het Russisch, Oekraïens en Engels. Het Oekraïense volkslied gaf wethouder Paul Smeulders een 'brok in de keel'.

'Doden in de straten'

Het land is op dit moment aan het vechten voor vrijheid, sprak burgemeester Ahmed Marcouch de aanwezigen toe. "We zien op onze telefoons, op televisie en in kranten hoe Oekraïners hun levens opofferen."

Met afschuw kijken we naar wat jullie wordt aangedaan, vertelt de burgervader de Oekraïners uit zijn stad. "Heel Arnhem voelt jullie lijden. Het bombarderen van scholen en ziekenhuizen. De doden in de straten. De massagraven. We vinden het afschuwelijk."

'Vaders brachten hun families'

Oekraïense vaders hebben hun vrouwen en kinderen aan Arnhem toevertrouwd, weet Marcouch. "Sommige families zijn door hun vader naar onze stad gereden. Die met een lege auto weer huiswaarts keerde om zijn land te verdedigen en de democratie te beschermen. Voor Oekraïne, en voor ons in Europa."

Jullie verdriet is ons verdriet, maakt Marcouch de Oekraïners duidelijk. "Jullie toekomst is onze toekomst."

Zie ook:

Deel dit artikel