Afdrukken
Bevat Video: Video
Ankeiler: Honderden kinderen uit diverse achterstandswijken in Nederland zijn zondag naar Arnhem gekomen om met leeftijdsgenoten de strijd aan te gaan.

- Honderden kinderen uit diverse achterstandswijken in Nederland zijn zondag naar Arnhem gekomen om met leeftijdsgenoten de strijd aan te gaan. Een sportieve strijd, welteverstaan.

Vijftig teams namen het tegen elkaar op tijdens het eindtoernooi van het justitieel project ‘Alleen Jij Bepaalt’. Het project wordt bekostigd door het ministerie van Justitie en Veiligheid en zou moeten voorkomen dat de kinderen afglijden naar de criminaliteit. Het gaat om kinderen in de leeftijd van 10 tot 18 jaar, die gedurende langere tijd in teamverband en onder begeleiding van een coach toewerken naar het eindtoernooi.

Op de velden van voetbalvereniging Eendracht in Arnhem-Oost deed minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind de aftrap door de kinderen toe te spreken. Hij moedigt ze aan om hun beste beentje voor te zetten en de juiste keuzes te maken. “Ook in je verdere leven. Houd elkaar vast en blijf genieten, dan bereik je alles. Zo ben ik ook tenslotte minister geworden, na mijn burgemeesterschap.”

Volgens de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch is het project van groot belang voor een positieve ontwikkeling van de kinderen. Door samen te sporten zouden de deelnemende kinderen hun sociale vaardigheden en discipline verbeteren.

Alleen al uit de gemeente Arnhem doen veertien teams mee aan het project. De gemeente Arnhem ontvangt per team 30.000 euro van het ministerie van Justitie en Veiligheid. In totaal doen vijftig teams uit het hele land mee aan het toernooi.

[storytelling:picture:]

Arnhemse basisscholen zijn nu ook met een ‘soortgelijk interventieprogramma’ gestart, vertelt Marcouch.

‘Bewezen effectief’

Het Nederlands Jeugd Instituut deed onderzoek en concludeert dat het justitieel project ter voorkoming van crimineel gedrag daadwerkelijk positief effect heeft. Onderzoekers constateerden minder overlast gevend gedrag bij kinderen die langere tijd worden begeleid door een coach die als rolmodel fungeert. Kinderen die niet aan het project deelnemen zouden vaker in aanraking zijn gekomen met politie. Ook de Universiteit van Amsterdam zag ‘effectiviteit’ van het project, zo stelt de website van het opvoedingsproject.

Benieuwd naar wat de deelnemers er zelf van vinden? Bekijk dan deze reportage van verslaggever Arjan Hoefakker:

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel