Afdrukken
Ankeiler: Een appartementencomplex van vier hoog in de Doesburgse wijk de Ooi is ongewenst.

- Een appartementencomplex van vier hoog in de Doesburgse wijk de Ooi is ongewenst. Dat vindt een meerderheid van de gemeenteraad, die dit donderdagavond tijdens de raadsvergadering in een motie heeft uitgesproken. Inwoners van de Ooi dienden eerder al een petitie in tegen de geplande hoogbouw.

Woonservice IJsselland heeft plannen om in de Ooi 59 woningen te vervangen voor 85 nieuwe. Een aantal oude rijtjeshuizen wordt gesloopt en daar komen nieuwe huizen en appartementen voor terug. In het ontwerp ontdekten inwoners tot hun schrik Ineens een complex van vier woonlagen. Ze vrezen onder andere voor hun privacy en mogelijke overlast. Bovendien past de hoogbouw niet in een wijk met overwegend laagbouw, vinden ze.

Avondje cabaret

Buurtbewoners voelen zich niet gehoord en balen dat ze niet betrokken waren bij de ontwikkeling van de nieuwbouw. Ze hebben daarom handtekeningen verzameld, die ze twee weken geleden tijdens de commissievergadering hebben overhandigd aan de verantwoordelijk wethouder Birgit van Veldhuizen. Ze worden in hun actie gesteund door oppositiepartijen SP en D66. De gemeenteraad heeft afgelopen april al wel ingestemd met de stedenbouwkundige kaders voor het gebied, maar verschillende fracties zeggen niet te hebben geweten dat omwonenden toen nog helemaal niet op de hoogte waren van de plannen.

In de raadsvergadering van donderdagavond dienen de SP en D66 daarom ook een motie in om die vierde woonlaag uit het nieuwbouwplan te krijgen. In de motie staat dat de gemeente aan de initiatiefnemer van het plan kenbaar moet maken dat een vierde woonlaag ongewenst is. De gemeente moet hier in de verder ontwikkeling dan ook rekening mee houden. Enkele inwoners van de Ooi zijn bij de bespreking in de raadzaal aanwezig. "Ik wil de raadsleden in de ogen kunnen kijken als ze hun stem uit moeten brengen", zegt initiatiefnemer van de petitie Dennis Welle. "Ik heb er zelfs een avondje cabaret van Theo Maassen in Arnhem voor laten schieten. Dit vond ik belangrijker", aldus de bezorgde buurtbewoner.

Wisselgeld

Niet alle fracties zijn overtuigd van de inhoud van de motie: "Waarom moet die vierde woonlaag er af terwijl de omwonenden een derde en tweede ook liever niet willen?" vraagt Wim Robbertsen van coalitiepartij CDA zich af.

"Zie het als wisselgeld", zegt Nicole Hammink van de SP "Bewoners hebben hier namelijk van te voren niet over mee kunnen praten. Dus dit is tenminste iets. " Wethouder Van Veldhuizen ontraadt de motie: Ik vind het op dit moment ongepast. Als u hiermee instemt neemt u een besluit zonder dat u weet wat de consequenties zijn. " Maar naar haar wordt door een meerderheid van de raad niet geluisterd, want de motie wordt uiteindelijk aangenomen door alle partijen behalve VVD en CDA.

Ook al is er geen 100% garantie dat er definitief geen vierde woonlaag komt, Dennis Welle is voor nu blij en opgelucht: "Ik zie dit als een goede stap voor verdere ontwikkeling. " Ook Henk Westra van D66 is positief over het vervolg: "Wij zullen vasthouden aan ons standpunt. Dat betekent dat de woningbouwcorporatie de plannen moet bijstellen en een herberekening moet maken. Dat lijkt ons geen ramp."

Zie ook:

Plannen voor complex van 'vier hoog' is omwonenden doorn in het oog

Deel dit artikel