Bevat Video: Video
Ankeiler: Onderzoekers van Wageningen University & Research gaan, tijdens de warmste dag van deze zomer tot nu toe, niet onder een parasol zitten.

- Onderzoekers van Wageningen University & Research gaan, tijdens de warmste dag van deze zomer tot nu toe, niet onder een parasol zitten. Ze zoeken de hitte op, met hun apparatuur in een bakfiets gaan de onderzoekers van de universiteit door Arnhem. In samenwerking met de gemeente kijken ze of de nieuwe hittekaart van de gemeente klopt met wat zij constateren.

De bakfiets zit vol met apparatuur waarbij verschillende metingen kunnen worden gedaan, “zo kunnen we temperatuur en luchtvochtigheid meten maar ook een windsensor hebben we op de bakfiets” ook kan de straling worden gemeten volgens Hitteonderzoeker Gert-jan Steeneveld.

De Gemeente werkt samen met de universiteit omdat zij de temperatuur op de straten wil verlagen. Er zijn al een aantal stappen ondernomen die nu zichtbaar zijn in de Steenstraat. “we hebben met ongeveer honderd bewoners, planten en bomen geplaatst in de Steenstraat” laat Wethouder Cathelijne Bouwkamp weten. De bomen die gepland zijn moeten zorgen voor meer schaduw waardoor de temperatuur van het centrum minder hoog wordt.

Meer schaduwplekken

Het uiteindelijke doel is om nog veel meer schaduwplekken in de stad te maken. “we willen dat de mensen genoeg schaduwplekken buiten op kunnen zoeken”. Bouwkamp ziet verschillende opties om meer koelte te brengen aan de stad, “dit kan door middel van grote doeken spannen boven de straten”. Met een warme dag als vandaag verwacht Bouwkamp al dat er mensen snakken naar schaduw, “zeker met een dag als dit denk ik dat de mensen een boom geen slecht idee vinden”.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.