Bevat Video: Video
Ankeiler: Alcoholverbodsborden, dagelijkse schoonmaak van de omgeving, zorgverlening en het uit de schappen halen van goedkoop bier bij de naastgelegen Albert Heijn.

- Alcoholverbodsborden, dagelijkse schoonmaak van de omgeving, zorgverlening en het uit de schappen halen van goedkoop bier bij de naastgelegen Albert Heijn. Dat moet helpen de toenemende overlast in het Arnhemse Bartokpark bij bibliotheek Rozet te voorkomen. Dak- en thuislozen en verslaafden zouden daar dagelijks voor problemen zorgen.

Raadslid René Kraaijenbrink (Arnhem Centraal) stelde vragen over de problematiek, wethouder Bob Roelofs kwam vervolgens met dit pakket aan maatregelen.

Sfeer steeds grimmiger

Van de vroege ochtend tot 's avonds laat hangt er een groep rond die onder invloed is, weet Kraaijenbrink. "Door veel alcohol, softdrugs of harddrugs." Die populatie wordt volgens hem bovendien steeds jonger en de sfeer steeds grimmiger. "Het escaleert er regelmatig." Zo worden er volgens hem passanten lastiggevallen en is er sprake van ongepast gedrag naar vrouwen. "Vooral jonge meisjes: naroepen, fluiten en achterna lopen."

De openbare ruimte en het parkje worden als toilet gebruikt, vervolgt Kraaijenbrink. Omwonenden zouden zich niet meer veilig voelen.

Wethouder Roelofs ziet de problemen ook. Die worden volgens hem vooral veroorzaakt door dak- en thuislozen en verslaafden. "En inderdaad zijn er ook jongeren bij." De eerste acties zijn uitgezet, legt Roelofs uit. "Maar er is nog heel wat te doen."

Een van de oorzaken is dat er wat gaten zitten in de openingstijden van de beschikbare daklozenopvang in de stad, meent Roelofs. "We gaan kijken of we daarin wat extra zorg kunnen bieden, de hele dag door."

'Problematiek niet zomaar weg te werken'

De urgentie is absoluut in beeld en er wordt gezocht naar structurele oplossingen, antwoordt de wethouder op vragen van Talip Aydemir (DENK) wat hij eraan gaat doen om te voorkomen dat de problematiek zich naar andere stadsdelen verplaatst. "Maar we wonen wel in een stad waar dit soortproblematiek niet zomaar weg te werken is."

Bekijk hier de reportage van Aniek Beekman, RTV Connect:

Deel dit artikel