Bevat Video: Video
Ankeiler: Zondag hield Vitesse voor het eerst in zes jaar weer een fandag.

- Zondag hield Vitesse voor het eerst in zes jaar weer een fandag. Corona, vergunningen, kosten en weeromstandigheden maakten dat het traditionele contact tussen de selectie en supporters aan het begin van het seizoen, al jaren niet plaatsvond, legt directeur Pascal van Wijk uit. Nu dus weer wel, tot grote vreugde van de duizenden fans.

"Hartstikke leuk", vindt Cees die met zijn 9-jarige kleinzoon op de tribune heeft plaatsgenomen waar de selectie zich straks gaat presenteren. Het is volgens hem goed dat de club op deze manier contact het de fans houdt. "Jammer dat de club dat heeft laten versloffen", meent Cees. "Maar ze pakken het weer goed op."

"Goed weer, groots opgezet en heel veel te doen voor de kinderen", constateert vader Raymon. Zijn zoon Ryan hoopt straks een paar handtekeningen te scoren. Waarom dit zes jaar geleden is, snapt Raymon niet. "Jammer, maar ik ben blij dat het er weer is."

Bekijk hier hoe de supporters genoten van de fandag.

Volgens Raymon is het ontbreken van een fandag wel een van de redenen dat de afstand tussen club en supporters de laatste jaren groter werd. "Zaak om die band weer op te gaan bouwen."

Het was zondagmiddag een walhalla met speeltoestellen voor de kinderen. De spelers toonden het nieuwe uittenue, met daarop de beroemde Eusebiuskerk. Bewust een stukje Arnhemse historie, vertelt Van Wijk. En de kleine supportertjes in de dop, konden naar hartenlust handtekeningenjagen.

'Vond ik als kleine jongen ook leuk'

Superleuk om mee te maken, ervaart het aanstormende talent uit de eigen jeugdopleiding Million Manhoef. "Zonder fans, geen voetbal. Dus deze dagen zijn mooi", weet hij. Jonge fans die om zijn handtekening vragen, vindt hij 'nog wel een beetje wennen'. Als kleine jongen, vond hij dat ook heel leuk, weet Manhoef nog. "Supertof dus om dit nu te kunnen doen."

Op zo'n dag kom je echt in contact met de supporters, ziet de kersverse aanwinst Melle Meulensteen. "Je beseft soms niet dat je als speler een van de helden bent van deze kinderen", aldus Meulensteen. "Maar voor veel van deze jongens en meisjes is dat wel zo ja."

Vanaf nu weer elk jaar

De eerste inschatting is dat zo'n 3000 tot 4000 supporters op de fandag zijn afgekomen, weet directeur Van Wijk die daar 'dik tevreden' mee is. Er waren volgens hem meerdere redenen dat de laatste fandag uit 2016 stamt. "Maar laten we vooruit kijken en dit als vertrekpunt nemen om die weer jaarlijks te organiseren." Er moet volgens hem dan ook wel 'iets heel raars' gebeuren wil het evenement volgend jaar niet weer op de agenda staan.

Voor de band met en benaderbaarheid en bereikbaarheid van de spelers en club ontzettend belangrijk, onderstreept Van Wijk. "Onze supporters zíjn de club. Het is leuk dat ik hier sta als directeur. Maar die supporters zijn er al van jongs af aan, inclusief hun kinderen en de kinderen daarvan. Sommige mensen lopen al 40 of 50 jaar bij de club. Wat is er dan belangrijker dan die supporters?", vraagt de voetbaldirecteur retorisch.

'Beker winnen, kan altijd'

En gaat Vitesse dit jaar dan eindelijk een keer kampioen worden? "Dat is een mooie uitspraak, die je mij niet snel zult horen doen", lacht Van Wijk. "We gaan voor het hoogst haalbare." Maar de beker winnen, is altijd mogelijk, vult Meulensteen aan.

Deel dit artikel