Lead image 1:
Lead image TXT 1: Politiechef Aart Garssen. Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: Anna (79) uit Arnhem-Zuid is bestolen van haar geld en sieraden. Ze deed aangifte, maar de politie deed er niets mee.

- Anna (79) uit Arnhem-Zuid is bestolen van haar geld en sieraden. Ze deed aangifte, maar de politie deed er niets mee. "En dat terwijl ik voor 99,9 procent zeker weet wie het heeft gedaan."

Zondag werd bekend dat de politie Oost-Nederland een op de negen aangiftes niet oppakt vanwege een gebrek aan personeel. Anna is één van de burgers die weinig goede herinneringen over heeft gehouden aan haar aangifte bij de politie. Begin dit jaar ontdekte ze bestolen te zijn. Er was geld uit haar portemonnee verdwenen. Later bleek ook dat er geld weg was uit een oude koffiepot met munten die ze spaarde voor haar kleinkinderen.

Niemand is in de gelegenheid geweest het geld weg te nemen, alleen de thuiszorgmedewerker die ze twee keer alleen heeft gelaten. "Op het politiebureau zei een agent na afloop van het doen van aangifte tegen me: 'Ik weet niet of er wat mee gedaan wordt, want we zitten krap in het personeel'" vertelt Anna.

Ik had gehoopt dat de politie in ieder geval een bezoek zou hebben gebracht aan de persoon die ik verdenk

Eenmaal thuis ontdekte ze dat er ook sieraden waren gestolen, die lagen verborgen in haar slaapkamer. Een gouden ketting met robijn, een armband met bedeltjes en twee ringen. Samen met haar dochter maakte ze een e-mail op, met een aanvulling op de aangifte, zoals haar op het bureau was geadviseerd. Maar ook daar heeft ze tot op heden geen reactie op ontvangen.

‘Alleen een verklaring is niet genoeg’

Anna: "Ze zeiden dat als er meer aangiftes waren gedaan, ik sterker had gestaan. Ik kreeg een brief waarin werd gewezen op het feit dat de politie voorrang geeft aan andere onderzoeken met meer bewijs. Ik had gehoopt dat de politie in ieder geval een bezoek zou hebben gebracht aan de persoon die ik verdenk. Het gaat om spullen die me heel dierbaar zijn."

Politiechef Aart Garssen. - Foto: Omroep Gelderland

Omroep Gelderland legt Aart Garssen de casus voor. Hij is districtchef Gelderland-Zuid en 'portefeuillehouder ketensamenwerking’. Hij zegt: "We moeten het doen met voldoende bewijs. En één verklaring kan soms te weinig zijn."

Wel hoopt hij dat de vrouw ook bij een volgende keer aangifte doet. "Want voor hetzelfde geld kunnen we verband leggen met andere aangiftes. Het is dus niet zo dat we die zaak niet belangrijk vinden. Maar we hebben inderdaad nog heel veel andere zaken, waarvan de impact misschien nog groter was, of zaken met een sterkere bewijslast."

Zie ook: Politie laat één op de negen aangiftes liggen door personeelstekort

Deel dit artikel