Lead image 1:
Lead image TXT 1: Het Drielse Veer kan voorlopig gewoon blijven varen. Foto: Koen Derksen
Ankeiler: De schippers van het Drielse Veer, de veerpont onder Oosterbeek, ervaren minimale effecten van de lage waterstanden.

- De schippers van het Drielse Veer, de veerpont onder Oosterbeek, ervaren minimale effecten van de lage waterstanden. “We zitten nog 40 cm boven het laagste record gemeten in 2018,” vertelt schipper van de pont Koen Derksen. De stichting wacht rustig af wat het weer gaat doen en hoe ze hierop gaan anticiperen.

“Er komen wel een aantal praktische problemen bij kijken” vertelt schipper Koen Derksen. “We varen altijd om de stuw heen, maar omdat het water zo laag is komen te staan kunnen we hier niet meer overheen kijken.” Dit zorgt ervoor dat de schippers niet meer kunnen zien of er iemand aan de andere kant van de Nederrijn staat te wachten op de pont. “We moeten dan naar een hoger punt lopen om te kijken of er iemand aan de overkant staat.”

Goede workout

De gevolgen zijn ook te merken voor de bezoekers van de pont: “Mocht het water echt veel meer zakken, dan wordt de op- en afstap veel hoger, en is er een steilere afloop naar de pont.” De schipper wordt dan nog meer aan het werk gezet. De fietsers hebben dan af en toe hulp nodig met het op de kade komen, “Dat is meteen een goede workout”, lacht de schipper. Gelukkig wordt het tegenwoordig allemaal makkelijker: “De meeste mensen hebben tegenwoordig een elektrische fiets met een loopstand.” Op die manier kunnen de mensen makkelijker de fiets op de pont krijgen.

Het Drielse Veer kan voorlopig gewoon blijven varen. - Foto: Koen Derksen

Ook de vader van Derksen werkt op de veerpont en ook hij maakt zich nergens druk over. Voordat de pont niet meer kan varen moet er volgens hem nog veel gebeuren: “Het water kan nog een eind zakken voordat we ons zorgen hoeven te maken,” vertelt Gerard Derksen. “Een halve meter kunnen we zeker nog zakken.”

Het pontje in Renkum heeft geen problemen: “Wij zitten tussen twee sluizen in, dus hebben nergens last van, de waterstand blijft bij ons altijd stabiel.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel