Ankeiler: Het hele achtkoppige Arnhemse college heeft vakantie tussen 23 juli en 14 augustus. Ze hebben dit reces het grootste deel van hun verlof gelijktijdig gepland.

- Het hele achtkoppige Arnhemse college heeft vakantie tussen 23 juli en 14 augustus. Ze hebben dit reces het grootste deel van hun verlof gelijktijdig gepland. De meeste coalitiepartijen vinden dat 'prima'. Maar het grootste deel van de oppositie vindt het geen goed voorbeeld. "Dit is toch niet uit te leggen aan de gewone Arnhemmer."

Er is wel altijd één collegelid beschikbaar voor calamiteiten en als vervanging van de burgemeester. De oppositie staat er echter niet om te juichen. "Enorm onhandig en ook volledig onnodig om de vakanties zo extreem te laten overlappen", meent Klaartje Koorn (CDA). "Met zeven wethouders in ons stadhuis, hadden er onderling betere afspraken gemaakt kunnen en moeten worden."

Zelfs binnen haar eigen VVD-fractie zorgt Steffenie Pape ervoor dat niet alle vakanties samenvallen, zo legt ze uit.

ChristenUnie-raadslid Nathalie Nede: "Bovendien straalt het geen goed voorbeeld uit naar de stad en de eigen organisatie, waar honderd procent afwezigheid in de meeste gevallen ook niet geaccepteerd zou worden."

De meeste werkende mensen hebben dit niet aan vakantiedagen per jaar

'Niet geloofwaardig'

Arnhem stelde onlangs een zevende wethouder aan 'omdat er zoveel werk was', betoogt SP'er Gerrie Elfink. "Dat was al niet geloofwaardig, maar nu blijkt het vooral erg handig zodat ze zes weken op vakantie kunnen gaan. De meeste zitten er pas een paar maanden en verdienen meer dan een ton per jaar. Dit is toch niet uit te leggen aan de gewone Arnhemmer die het met drie weken zomervakantie moet doen. Of wat te denken van de mensen in de zorg, die door personeelstekort dit jaar maar een week of twee weken weg kunnen."

'Echt bizar lang'

Leo de Groot (Partij voor de Dieren) is de enige coalitiepartner die zijn afkeer uitspreekt over de gang van zaken. "Vrij bizar en onwenselijk", noemt hij die. Bovendien is de zes weken vakantie die een aantal collegeleden neemt 'echt bizar lang', weet De Groot. "De meeste werkende mensen hebben dat nog niet in totaal aan vakantiedagen per jaar. Inclusief de feestdagen."

Ik neem zelf ook rustig vier tot zes weken vrij als ik een druk jaar heb gehad

Zijn overige coalitiepartners zien geen bezwaren in de verlofplanning van het college. Mark Coenders (GroenLinks) vindt die 'prima geregeld' aangezien er altijd iemand bereikbaar is voor noodgevallen. Mattijs Loor (D66) sluit zich daarbij aan. "Ik neem zelf ook rustig vier tot zes weken vrij als ik een druk jaar heb gehad. En voor de politiek is het wel prettig dat de afwezigheid in het reces wordt geconcentreerd."

'Werken ook avonden en weekenden'

De vakanties waren waarschijnlijk voor sommige wethouders ook al vastgelegd voor ze wisten dat ze wethouder zouden worden, denkt Niels Scholten (Volt). "Hier tegenover staat natuurlijk dat een wethouder of burgemeester het grootste deel van het jaar ook ‘s avonds en in de weekenden bij allerlei gelegenheden aanwezig moet zijn."

Het college zelf ziet ook geen probleem in de eigen vakantieplanning. De afspraken rondom de vervanging van de burgemeester en bereikbaarheid bij calamiteiten werken goed, legt gemeentesecretaris Jan Herman de Baas uit die zelf wel de hele zomerperiode beschikbaar is. En met alle digitale middelen werken wethouders en burgemeester volgens hem 'feitelijk door in de zomer'. "Zelfs collegevergaderingen kunnen via teams plaatsvinden, op verzoek van de gemeentesecretaris en de locoburgemeester."

Deel dit artikel