Bevat Video: Video
Ankeiler: Het wordt een steeds groter probleem: personeelstekort.

- Het wordt een steeds groter probleem: personeelstekort. Bezorgers krijgen hun kranten niet meer bezorgd en zwembadmedewerkers kunnen niet ziek worden, want dan moet het bad dicht. Toch heeft niet iedere werkgever last van dit probleem, Huis ter West in Westervoort heeft bijvoorbeeld personeel genoeg.

“Ik heb zelfs extra personeel aangenomen zodat ik genoeg ruimte heb om iedereen een keer vrij te geven als die dat wil,” legt eigenaar Manfred Pelgrim uit. “We hebben het geluk dat we in een dorp zitten." Volgens Pelgrim dat maakt dat het grote verschil: "Veel mensen uit Westervoort willen in het dorp ook een baantje vinden".

Het personeel lijkt bij de horecazaak van Manfred bijna aan te komen waaien. Zo werkt Fleur Weiss sinds een maand in de bediening: “Mijn moeder kent Manfred en ik was hier ook al een aantal keer geweest. Op die manier ben ik makkelijk aan een baantje gekomen”, glimlacht de nieuwe medewerkster. "Mijn nicht werkte hier ook al en er zijn veel bekenden die allemaal hier willen werken, omdat de sfeer zo goed is."

Je krijgt veel verantwoordelijkheid maar weinig salaris

Maar hoe zit dat met de bedrijven die niet aan personeel kunnen komen? Er zijn zwembaden die niet aan personeel kunnen komen, en het personeel begrijpt het wel. “Het is altijd warm, je moet vaak op onhandige tijden werken, je krijgt er veel verantwoordelijkheid en maar weinig salaris”, vertelt een medewerker van zwembad Akwaak in Duiven gefrustreerd. Ook bezorgdiensten die tot hun oren in de klachten zitten, omdat ze de dagelijkse kranten niet meer bezorgd krijgen, hebben het lastig. “Als we dan een klacht krijgen brengen we in terugwerkende kracht alsnog een krant langs”, vertelt een medewerker.

Iedereen wordt postbezorger

Een oplossing is nog niet zo makkelijk, denken mensen op straat. “Laat de overheid het maar oplossen! Er is vast iemand die betaald krijgt om dit op te lossen.” Toch zijn er ook mensen te hulp willen schieten: “Als iedereen nou even een ochtendje twee uurtjes de post rond brengt dan zal dat vast een hoop schelen.” Of iedereen omvormen tot postbezorger de oplossing is, blijft waarschijnlijk de vraag.

Veel mensen zijn het met elkaar eens: "Er moet gewoon meer betaald worden." Als dat gebeurt dan zijn de mensen volgens hen bereid om een carrièreswitch te overwegen. "Als het veel zou verdienen, dán zou ik wél postbezorger willen worden!" lacht een van de voorbijgangers op straat.

Benieuwd naar het item over het personeelstekort? Bekijk het filmpje hieronder!

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Meer over

Deel dit artikel