Bevat Video: Video
Ankeiler: Bij het Super Kids Bouwdorp in Heelsum zijn er buiten de gewone aanmeldingen, ook een paar bijzondere bezoekers die mee doen.

- Bij het Super Kids Bouwdorp in Heelsum zijn er buiten de gewone aanmeldingen, ook een paar bijzondere bezoekers die mee doen. Kinderen uit Oekraïne bouwen dit jaar ook mee. Het thema is wereldreis, de kinderen leren op deze manier meteen verschillende talen van elkaar.

“In het begin van de week kwamen er vier kinderen uit Oekraïne meekijken met het Super Kids Bouwdorp,” vertelt vrijwilliger Jan van den Bos. Halverwege de week zijn er nog twee kinderen die meedoen. “Je ziet dat ze het naar hun zin hebben en spelen veel met de andere kinderen,” glundert Van den Bos.

Een hele leuke uitdaging

Met elkaar praten is soms wel een uitdaging. “Er was eerst een tolk aanwezig, maar die is er nu niet meer. Dat maakt het wel een hele leuke uitdaging”, lacht vrijwilliger Tamara van Santen. Maar daar weten ze hun weg in te vinden. “Met handen- en voetenwerk komen we een heel eind”, legt Van Santen uit terwijl ze zwem- en eetgebaren maakt. "We hebben het zelfs voor elkaar gekregen om alle kinderen 'pryvit' te laten zeggen, wat hallo betekent in het Oekraiens", vertelt Van Santen.

Nieuwe locatie

Het bouwdorp heeft dit jaar ook voor het eerst een nieuwe locatie. De locatie van VDH Kringgroep Klein Vosdal in Heelsum, dat normaal gesproken een honden-trainveldje is, is dit jaar omgetoverd tot het Super Kids Bouwdorp. “Het is een prachtig groot veld waar we voldoende ruimte hebben”, vertelt Van Santen. Vorig jaar was het evenement midden in de woonwijk van Doelum. “Nu hoeven we ook geen rekening meer te houden met buren, en kan de muziek ook gewoon lekker aan”, lacht Van Santen.

Vanwege het warme weer zijn er zwembadjes neergezet. Met een roulatiesysteem kunnen alle kinderen een keertje onderdompelen in het water om het hoofd koel te houden ondanks de hoge temperaturen. Ook aan de zonnebrand is gedacht: "We hebben regelmatig insmeer-momentjes." De begeleiders roepen de kinderen om waarna ze in een rij aansluiten om zich weer in te smeren tegen de stralen van de zon. "Maar we mogen niet klagen, liever dit weer dan regen!" lacht Van den Bos.

De kinderen hebben hun eigen manier bedacht om samen te spelen met hun leeftijdsgenootjes uit Oekraïne. Hoe ze dat doen zie je in deze reportage:

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.