Tijdelijk 200 extra 'reguliere' asielzoekers naar Afghanenopvang Heumensoord - RTV Connect

De eerste Afghaanse evacues komen aan in Heumensoord, 31 augustus 2021. De tijdelijke 200 extra asielzoekers die COA op 21 september overbrengt zijn 'reguliere' asielzoekers. Foto: ANP

De eerste Afghaanse evacues komen aan in Heumensoord, 31 augustus 2021. De tijdelijke 200 extra asielzoekers die COA op 21 september overbrengt zijn 'reguliere' asielzoekers. Foto: ANP

MALDEN - Dinsdagavond begint het Centraal Orgaan Asielzoekers met het overbrengen van ongeveer 200 'reguliere' asielzoekers vanuit het aanmeldcentrum in Ter Apel naar de noodopvang voor Afghaanse evacués in Heumensoord. De opvang zal 5 dagen duren, meldt het COA dinsdagavond.

De buurt en de gemeenteraden van Nijmegen en Heumen zijn inmiddels geïnformeerd. De tijdelijke extra opvang is volgens en woordvoerster goed overlegd met Justitie en Veiligheid, de gemeenten en Defensie.

Ter Apel volgestroomd

"Op dit moment melden zich zoveel nieuwe asielzoekers aan in Ter Apel, de centrale opvang voor asielzoekers in Nederland, dat we daar onvoldoende opvangplekken beschikbaar hebben om iedereen op te vangen", aldus de woordvoerster. "Er is ook geen capaciteit meer beschikbaar om mensen naar andere locaties te laten verhuizen."

Reguliere asielzoekers

Volgens het COA komen er de komende dagen en weken verschillende noodopvanglocaties en tijdelijke locaties bij in Nederland. Dinsdag werd ook bekend dat Velp aan de Arnhemsestraatweg 130 asielzoekers gaat opvangen voor drie jaar.

"Maar deze week kunnen we daar nog geen gebruik van maken. Dat maakt dat Heumensoord ingezet wordt voor de noodopvang van reguliere asielzoekers", aldus de zegsvrouw.

Volgende week start er een opvang in de Zeelandhal in Goes. Het COA hoopt in overleg met gemeenten en provincies snel nieuwe opvang te vinden.

Zie ook:

Er is op Heumensoord plek voor maximaal 1000 Afghanen, opvang tot uiterlijk 1 januari

Deel dit artikel