Nieuwe monumenten voor burgerslachtoffers Slag om Arnhem - RTV Connect

Onthulling monument aan de Borsselenweg in Oosterbeek Foto: RTV Arnhem

Onthulling monument aan de Borsselenweg in Oosterbeek Foto: RTV Arnhem

OOSTERBEEK - In de gemeente Renkum zijn in de afgelopen dagen weer nieuwe monumenten geplaatst om de slachtoffers van de Slag om Arnhem te gedenken. "Het is mooi dat dit soort initiatieven uit de burgers zelf komen. Daar kan ik alleen maar trots op zijn", vertelt burgemeester Schaap.

'Opdat wij niet vergeten', staat te lezen op het monument aan de Borsselenweg in Oosterbeek. Woensdagavond is het monument in bijzijn van burgemeester Schaap, onthuld door de nabestaanden van de in september 1944 gesneuvelde Oosterbekers.

Het monument is er één uit een reeks van negen. Initiatiefnemer van deze monumenten, Hans Ariëns hoorde in april 2019 over een executie aan de Utrechtseweg in Oosterbeek. Vanaf 1948 woonde hij er als kind, maar ondanks dat had hij nog nooit gehoord over de executies die in 1944 in Oosterbeek hebben plaatsgevonden.

"Dat raakte mij. Waarom heb ik hier nooit iets over gehoord?", vroeg Ariëns zichzelf af. En dus vond hij dat er iets moest gebeuren. Er kwam een gedenkpaal aan de Utrechtseweg voor de drie geëxecuteerden, met hun namen en de tekst 'Opdat wij niet vergeten'.

Aandacht voor burgerslachtoffers

Maar, bleek later uit onderzoek, er zijn veel meer Oosterbeekse burgers opgebracht in de septemberdagen in 1944. Voor hen allemaal is er straks een monument. "Steeds is mijn doel om aandacht te geven aan de geëxecuteerde en aan de nabestaanden", vertelt Ariëns.

In de periode 17 september tot 9 oktober 1944 zijn er in totaal waarschijnlijk 80 burgerslachtoffers gevallen. Teruggerekend zo'n 27 burgers per week, die slachtoffer werden van oorlogsgeweld. Alle burgerslachtoffers krijgen samen ook een monument. "Dit monument kost meer dan 45.000 euro. Hoe het er uit komt te zien en waar het komt te staan, weten we nog niet. Maar het komt er."

Teveel monumenten?

Hoeveel monumenten er precies in de gemeente Renkum te vinden zijn, is niet duidelijk. Burgemeester Schaap onderstreept het belang van monumenten: "Als er bij inwoners van de gemeente Renkum de behoefte is om op deze manier te herdenken, dan kan ik daar alleen maar trots op zijn."

Volgens de burgemeester is er bij ieder monument een afweging door inwoners, de kinderburgemeester en haarzelf of het er moet komen. "Het is niet aan mij om te zeggen, we stoppen met monumenten plaatsen. Ik denk dat dit heel belangrijk is dat we op zo'n manier blijven herdenken."

Deel dit artikel