In deze wijken klagen we het meest over zwervers - RTV Connect

Het aantal klachten over overlast van zwervers verdubbelde bijna in vijf jaar tijd. Foto: ANP

Het aantal klachten over overlast van zwervers verdubbelde bijna in vijf jaar tijd. Foto: ANP

NIJMEGEN - Het aantal klachten over dak- en thuislozen is in vijf jaar tijd bijna verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van de politie tot en met de maand augustus van dit jaar. In dezelfde periode in het jaar 2016 ging het om 10.700 klachten, maar dit jaar waren dat er tot nu toe al 17.400.

In de cijfers gaat het om overlast die te maken heeft met dakloosheid. Volgens de politie gaat het om 'kwetsbare mensen' en is er bij incidenten vaak sprake van 'mensen die slapen of verblijven of plekken waar dit niet gewenst is', zoals in een portiek van een flat, waar iemand vervolgens melding van doet.

Onderzoeksbureau LocalFocus onderzocht de politiecijfers en zag dat we dit jaar iets minder klaagden dan vorig jaar. Maar gekeken over de afgelopen vijf jaar is er dus een flinke stijging van het het aantal klachten.

In Gelderland steeg het aantal geregistreerde meldingen van overlast door zwervers sinds 2017 ieder jaar. Dit jaar is er voor het eerst een daling te zien, van 1.884 naar 1.841 meldingen.

De wijken in onze provincie waar de meeste meldingen wordt gedaan, liggen in de grote steden. Nijmegen-Centrum staat bovenaan met 208 meldingen dit jaar. Daarna volgen Apeldoorn-Centrum, Arnhem-Centrum en het Spijkerkwartier in Arnhem.

Bekijk de toptien van Gelderse wijken waar de meeste meldingen worden gedaan:

Deel dit artikel