Meer meisjes halen HPV-prik: 'Ik vind het belangrijk voor mijn gezondheid' - RTV Connect

Zo’n 1000 meisjes werden donderdag in het Goffertstadion verwacht voor een HPV-prik. Foto: Omroep Gelderland

Zo’n 1000 meisjes werden donderdag in het Goffertstadion verwacht voor een HPV-prik. Foto: Omroep Gelderland

NIJMEGEN - In 2009 koos zo'n 50 procent van de meisjes tussen 12 en 16 voor een vaccin tegen baarmoederhalskanker. De laatste jaren stijgt dat percentage. Hoe komt dat? Bij de GGD denken ze dat meer onderzoek het antwoord is.

Een groep meisjes verzamelt zich bij de ingang van het Goffertstadion in Nijmegen. Ze wachten tot ze samen naar binnen kunnen om de zogeheten HPV-vaccinatie te krijgen. “Ik kreeg de brief en vroeg mij wel af waar het precies voor was”, zegt een van hen. “Mijn eerste reactie was mijn ouders vragen wat ik moet doen. Zij legden uit waar het voor was en toen mocht ik zelf beslissen."

HPV staat voor Humaan Papillomavirus. Bijna iedereen krijgt dat virus wel een keer in zijn leven. Het kan zelfs zonder dat je het door hebt. In de meeste gevallen ruimt het lichaam het virus zelf op, maar in sommige gevallen niet en ontstaan er onrustige cellen of zelfs kanker door. Sinds 2009 is de HPV-prik opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma. Kinderen in het 13e tot 16e levensjaar krijgen een oproep voor de vaccinatie. Het vaccineren kwam in 2009 moeizaam op gang doordat er vooral twijfels waren bij ouders over de bijwerkingen.

Kinderen mogen zelf beslissen of ze de vaccinatie nemen, voor sommigen is dat best spannend. In de zaal van het Goffertstadion worden een aantal meiden vergezeld door een ouder. “Dat zijn vaak kinderen met prikangst”, weet Claudia Spierings, coördinator rijksvaccinatieprogramma GGD Gelderland-Zuid.

Kijk hier naar een reportage:

'Gezondheidstwijfels zijn weggenomen'

Ondertussen barst op de achtergrond een meisje in tranen uit, ook angst voor naalden speelt een rol. “Daar kunnen we niets aan doen, maar die gezondheidstwijfels, dat is belangrijk dat die zijn weggenomen. Er was angst dat het vaccin chronische vermoeidheid en zelfs onvruchtbaarheid kon veroorzaken. Gelukkig is uit onderzoek gebleken dat dit niet zo is”, aldus Spierings.

Voor een aantal van de meiden in het Goffertstadion is het de tweede vaccinatie. Zes maanden daarvoor kregen zij de eerste al. “Ik vind het niet zo spannend", zegt een meisje. “Ik was net 12 toen ik de eerste kreeg.” Haar vriendin naast haar vertelt hoe zij er tegenaan kijkt. “Ik vind het belangrijk voor mijn gezondheid, het is niet eng. Het ziet er misschien eng uit, maar niet als het bij jezelf gebeurt."

Op internet las ik de ergste dingen over bijwerkingen

Een moeder komt met haar dochter aangelopen. “Wij hebben alle vaccinaties gegeven die werden aangeboden. We hebben het er thuis over gehad waarom dit belangrijk is. Dan doen we dat.”

Haar dochter die naast haar staat, had nog wel eerst vragen voor ze de vaccinatie wilde. “Ik ging naar mijn ouders toe met de vraag: wat zit er dan in en waar is dat dan voor? Daarna heb ik nog op internet gekeken, maar daar las ik de ergste dingen over bijwerkingen. Dat komt gewoon bijna nooit voor.”

Zo’n 1000 meisjes uit de buurt van Nijmegen werden donderdag in het Goffertstadion verwacht.

Zie ook: Aantal meisjes met HPV-vaccinatie spectaculair gestegen

Deel dit artikel